Kuluçkahane iklimlendirilmesinde kojenerasyon sistemlerinin uygulanması ve maliyet analizinin araştırılması - Namlı, Aybegüm (My University, 2005)
Bugünkü endüstriyel tavukçuluğun en modern birimlerinden biri kuluçkahanelerdir. Bu endüstri kolunun gelişmesiyle günümüzde kullanılan kuluçkahaneler, bir çıkışta 100.000'lerce civcivin elde edildiği büyük kapasiteli işletmeler haline gelmişlerdir. Bu çalışmada öncelikle kojenerasyon sistemleri, kuluçkahane isimlendirmesi ve termoekonomik analizle ilgili genel bilgiler verilmiştir. Daha sonra Kocaeli'nde bulunan bir kuluçkahanenin iklimlendirme sisteminin termoekonomik analizi yapılmıştır. En son aşamada ise bu tesiste bir kojenerasyon sistemi kurulmuş ve bu sistemin de termoekonomik analizi yapılmıştır. Yapılan termoekonomik analizle her iki sistemin bileşenlerinin ayrı ayn ekserji kayıpları belirlenmiş, termoekonomik faktörleri hesaplanmıştır. Bu çalışmalar sistem bileşenleri üzerinde bir iyileştirme yapılıp yapılmamasının ekonomik olarak uygun olup olmayacağını, şayet uygunsa sistemi iyileştirmek için sistemin hangi bileşeni üzerinde çalışma yapılması gerektiği hakkında bilgi vermiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Kojenerasyon; Termoekonomik analiz; Kuluçkahane iklimlendirmesi