İstanbul Tarihi Yarımada kentsel değerlerinin aydınlatma yöünden incelenmesi - Şen, Zeyneb (My University, 1997)
Kent aydınlatması günümüzde, eskiden olduğu gibi yalnızca güvenlik koşullarını kapsayan yaya ve araç trafik yollarının aydınlatılması ile kalmayıp, kenti gerek kullanım, gerekse estetik yönden çekici kılacak aydınlatma düzenlerinin kurulmasını kapsamaktadır. Bu çalışmanın konusu olarak seçilen tarihi yarımada bölgesinde bulunan kentsel değerler, kent aydınlatma ilkeleri yönünden incelenmiştir. 1. DIŞ AYDINLATMA Bu bölümde, dış aydınlatmanın tanımı yapılmış, kent aydınlatmanın dış aydınlatmadaki yerine değinilmiş ve kent aydınlatma ilkeleri lenmiştir. 2. İSTANBUL VE TARİHİ YARIMADA Bu bölümde, tarihi yarımadanın tarihi ve yerleşim bakımından yapılanması kısaca incelenmiş, tarihi yarımadada bulunan kentsel değerler saptanmış ve sınıflandırılmıştır. Tarihi yarımadanın ana dolaşım aksı belirlenmiş ve bu aksın, tarihi yarımadada bulunan kentsel değerlerin aydınlatılmasındaki önemi vurgulanmıştır. 3. KENT AYDINLATMA TEKNİĞİ YÖNÜNDEN TARİHİ YARIMADADA BULUNAN KENTSEL DEĞERLERİN İNCELENMESİ Bu bölümde, belirlenmiş ve sınıflandırılmış olan kentsel değerler yerleri, tarihçeleri, mimari değerleri ve mevcut aydınlatma durumlarını açısından incelenmiştir. 4. KENT AYDINLATMA YÖNÜNDEN ÖNCELİĞİ OLAN KENTSEL DEĞERLERİN BELİRLENMESİ VE MEVCUT DURUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Bu bölümde, tarihi yarımadada bulunan kentsel değerlerin, belirlenen ölçütler doğrultusunda, öncelik sınıflandırılması ve değerlendirilmesi yapılmıştır. SONUÇ Bu bölümde, yapılan çalışmanın amacı anlatılarak, gelecekte yapılacak çalışmalara temel oluşturacağı vurgulanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: Dış aydınlatma; İstanbul ve tarihi yarımada; Kent aydınlatma