Çözelti içinde büyütme tekniği ile CdS ince film kaplama oluşturulması, yapısal ve optiksel özellikler - Doğan, Türkan (My University, 2005)
Bu çalışmada Çözeltiden Büyütme Tekniği (Kimyasal Buhar Banyosu Tekniği- CBD)kullanılarak cam altlıklar üzerinde ince film CdS numuneler hazırlanmıştır. CBD tekniği ucuz ve kolay bir yöntem olup CdS yarıiletkeninin üretilmesi için en uygun yöntemlerden biridir. Güneş pilleri için gerekli bir yüzey, ince film ile bu yöntem vasıtasıyla kaplanabilmektedir. Çözeltiden büyütme tekniği kullanılarak güneş pillerinde kullanılabilecek ince film II-VIyarıiletken (nano) yapılar düşük maliyetli olarak üretilebilirler. İnce film CdS malzemenin hazırlanması sırasında ilk 15 dakika içinde çözeltinin portakalrengini alması, kolloid CdS parçacıklarının oluştuğunun bir göstergesi olabileceği düşünülmektedir. İlk 15 dakika sonrası çekirdekleşmiş kolloid yapıların iyi tutunmayan tozumsu bir şekilde cama yapıştığı ve filmin kalitesini düşürdüğü gözlemlenmiştir. Optik soğurma spektrumları alınmış ve filmlerin yasak enerji kuşak aralığı tespit edilmiştir. X-ışınları kırınım ölçümleri alınmış ve spektrumların modellenmesi ile kristal yapı belirlenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: İnce film kaplama yöntemleri; CdS yarı iletkenlerinin genel özellikleri; Optik soğurma ölçüm sonuçları