Plastik ekstrüzyon tesislerinin kurulmasında dikkate alınması gereken kriterler - Bakır, Mustafa (My University, 1998)
Hazırlanan bu yüksek lisans tezi, 1797 tarihinde Joseph Bramah tarafından başlatıldığı kabul edilen ekstrüzyon tekniğinin tarihsel gelişiminin kronolojik sıradaki incelemesi ile başlamaktadır. Kronolojik olarak ekstrüzyon tekniğinin incelenmesinin ardından belirli bazı ana başlıklar altında en çok gelişmelerin kaydedildiği kısımlar anlatılmaktadır. Herhangi bir yatırımcımın plastik ekstrüzyon sektörüne girmeden önce yapması gerekenler ve bu sektörün yatırım amacıyla seçilmesini cazip kılan faktörler ilerleyen bölümlerde örnekler, karşılaştırmalar ve sayısal değerlerle verilmiştir. Plastik ekstrüzyon yöntemi ile bir mamul üretimi yapılmaya karar verildikten sonra, ülkemizde son yıllarda favori olan sert PVC pencere ve kapı sistemleri ile boru sektörü için kapasitenin belirlenmesi ve pazarın şu anki durumu araştırılmış, ihtiyaç duyulan hertürlü teçhizat ve ekipmanların seçilmesi esnasında dikkate alınması gereken kriterler ve özellikle ekstrüzyon işleminin ana ekipmanları olan matrisler çeşitlerine göre detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Son yıllarda artık ülkemizde üretici firmaların üzerine daha bir dikkatle eğildikleri kalite konusu, plastik profil ekstrüzyonu için incelenmiş, bu konudaki kalite standartları verilmiş, üretim esnasında karşılaşılan sorunlar ve hataların neden ortaya çıktıkları ve önleme çareleri anlatılmıştır. Özellikle hammadde seçilmesi esnasında dikkat edilmesi gerekenler ve hammaddelerin üretilecek malzemenin karışımı aşamasında mamule etkisi yapılan deneysel çalışmalar ile gözler önüne serilmiştir. Üretim aşamasında değişen hammadde markalarının ve oranlarının, mamul kalitesine etkisi yapılan deneysel çalışmalarala tesbit edilmiş birbirleri ile mukayesesi yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Plastik ekstrüzyon tekniği; Kalite