Atıklardan rodyumun geri kazanılması ve tekrar banyo çözeltisinin hazırlanması - Köroğlu, Figen (My University, 2002)
Rodyum, altın ve Platinden daha değerli bir metaldir. Kuyumculuk sektöründe dekoratif amaçlı yaygın olarak kullanılır. Atıklardan Rodyumun geri kazanılmasına ilişkin bir yöntem kullanılmamaktadır. Bu çalışmada, kuyumcu atölyelerinde rafinasyon ünitesine gidecek olan hurda altınların yüzeyinde kaplı olan rodyumu çözme ve çöktürerek geri kazanma çalışması yapılmıştır. Metalik rodyumu çözmek amacı ile asitte, asit karışımında, basınç altında asit-tuz karışımında ısıtma ve eritiş denemeleri yapılmıştır. Eritiş yöntemi ile çözmek için optimum koşullar bulunmuştur. Elde edilen rodyum çözeltisinin değişik pH' larda sodyum hidroksit ile çöktürülmesine yönelik çalışmada uygun pH tespit edilmiş ve eldeki çözeltiler bu pH'da çöktürülmüştür. Geri kazanılan rodyum tekrar çözelti haline getirilerek kaplama çözeltisi olarak denenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Radyum; Radyumun kimyasal reaksiyonları; Radyum kaplama ayırma ve yöntemleri