Yapı malzemelerinde buhar difüzyonu prosesinin incelenmesi ve yoğuşma hesabı için bilgisayar programı - Bircan, Mehmet Murat (My University, 1999)
Su buharı difüzyonu ile meydana gelen yoğuşma yapı malzemelerine ve yapı malzemelerinde meydana gelen ısı transferlerine olumsuz yönde etki etmektedir. Bu durum yapıların iç konfor şartlarım bozmak ile birlikte ısıtma ve soğutma için kullanılan enerjinin artmasına sebebiyet vermektedir. Yoğuşma kontrolü duvar ve yapı sistemlerinde mutlaka göz önüne alınmalıdır. Yoğuşma hesaplan uzun ve teorik bir çok kabulü beraberinde getirmektedir. Hesaplarda oluşacak zaman kaybını önlemek için bilgisayar yazılımları hayati önem taşımaktadır. Bilgisayar yazılımında yapı elemanlarında buhar difüzyonu ve yoğuşma kontrolünün yapıldığı analitik metotlar arasında en çok kullanılan "genel formül metodu" esas alınmıştır. Bu metodu , Pi-Pd g = ana formülü teşkil etmektedir. E(1/Aö) Bu formül, yaklaşık neticeler vermesi sebebi ile daha çok problemlerin basit halleri için kullanılmaktadır. Genel formül metodunda ,. Yapı elemanı içindeki sıcaklık değişimi her tabakadaki sıcaklık farkım veren " Atn = tn - tn+ı = ( ti - td ) = Q / ( 7^ I dn ) " formülü ile hesaplanmaktadır.. Bulunan sıcaklık değişimine göre ASHRAE Fundamentals kaynaklı ampirik formüller vasıtası ile eleman içerisindeki doymuş buhar basıncı değerleri tespit edilir.. Eleman içindeki buhar basıncı değişimi, her tabakadaki buhar basıncını veren " Ap" = pn - pn+ı =(Pi-pd) = g/(5n/dn)" denklemi ile belirlenmektedir.. Her tabakadaki buhar basıncı değerlerinin, aynı tabakalara ait doymuş buhar basıncı değerlerinin üzerinde olup olmadığı araştırılır. Bunun için,. Apsiste malzeme kalınlıkları, ordinatta da sıcaklık ve basınç değerlerim gösteren bir grafik çizilir.. Grafik üzerinde sıcaklık, doymuş buhar basıncı ve malzeme içindeki buhar basıncı değerleri işlenerek basınç eğrilerinin birbirleri ile kesişip kesişmediği kontrol edilir.. Kontrolda kısmi buhar basınçlarının, doymuş buhar basınçları altında kalması halinde yapı malzemesinin buhar difüzyonuna karşı uygun olduğu, malzeme içinde yoğuşma olmadığı anlaşılır.. Buhar basınç çizgilerinin birbirleri ile kesişmesi halinde yoğuşma olacağı ve yoğuşmanın çizgilerin kesiştiği noktada başlayacağı anlaşılacaktır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Standart atmosfer; Nem ve nemlilik; Yapı malzemelerinin nemliliği su ve su buharı ile ilgili özellikler; Yoğuşma; Su buharı etkeninin tanımı ve yapı elemanına fiziksel etkisi; Yoğunlaşmanın oluşturduğu etkiler ve alınması gereken önlemler