Araçlardan kaynaklanan atık motor yağlarının geri kazanımı ve kategorilerinin belirlenmesi - Pelitli, Volkan (My University, 2009)
Ülkemizde araçlardan kaynaklanan atık motor yağlarının yıllık miktarının 140,000 ton olduğu tahmin edilmektedir ve bu yağlar toplam miktarın %60'nı oluşturmaktadır.Atık yağların kontrolü yönetmeliğine göre atık motor yağları rejenerasyon, enerji geri kazanımı veya bertaraf amacıyla herhangi bir işleme maruz bırakılmadan önce tehlikeli maddelerle ve atıklarla kirlenip kirlenmediğinin belirlenmesi amacıyla analiz edilmelidir. Bugün itibariyle analizlerin maliyeti yaklaşık olarak 1400 TL civarında olduğundan, her düşük miktardaki atık yağ için analizlerin yapılması mali bir yük getirmektedir. Bu durum ise atık motor yağlarının kayıt dışına çıkması, analizi daha önce yapılmış farklı kategorilerdeki atık yağların birbiri ile karıştırılması ve ilave yakıt olarak kullanımda emisyon sorunlarının yaşanması, illegal kullanım gibi sonuçlar doğurmaktadır.Çalışmanın amacı araçlardan kaynaklanan atık motor yağları için kategori genellemesi yapılarak kategori analizlerine olan ihtiyacın ortadan kaldırılmasıdır. Böylece yönetmeliğin uygulanması için gerekli olan zaman ve kaynak ihtiyaçları azaltılırken, illegal uygulamalarda engellenecektir.Sonuç olarak yapılan deneysel çalışmalar atık motor yağlarının I. kategori atık yağlar olduğunu göstermiştir. Buna göre atık motor yağları kategori analizlerine gerek olmaksızın geri kazanılabilir nitelikte yağlardır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: atık motor yağı kategorisi; atık motor yağının geri kazanımı