Karma öğretim tasarımına dayalı öğrenme ortamında İngilizce deneyimleri karikatürleri ile öğrenmenin ortaokul öğrencilerinde erişi ve kalıcılığa etkisi - Gümüş, Hülya (My University, 2017)
Karma öğrenme, dijital neslin ihtiyaçlarını karşılayarak etkili öğrenmeyi destekleyebilmektedir. Günümüz bireylerinin ihtiyaçları, elli yıl öncesi bireylerin bilgi ve beceri ihtiyaçlarından daha farklıdır. Gelişen teknoloji, çok sayıda öğrenme kaynağının cebimizde taşınmasına ve istenilen yer ve zamanda bilgiye erişilmesine imkân tanımaktadır. Yüksek hızda internet sayesinde akıllı telefonlar aracılığıyla artık bilgiye anında erişim sağlanabilmektedir. Öğrenme aracı olarak cep telefonu, yeni bir yabancı dili öğrenmek isteyen öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayan, yenilikçi ve öğrencileri heyecanlandıran yöntemlerden biri olabilmektedir. Yabancı dil öğrencileri öğrenecekleri dilin sadece kelimelerini ve gramer yapılarını değil deyimlerini de öğrenmek durumundadırlar. Deyimlerle ilgili olarak sözcüklerin gerçek anlamlarından uzaklaşılıp soyut kavramlara gönderme yapıldığına dikkat edilmesi gerekir. Bu anlamda kavram karikatürleri yabancı dilde deyim öğretiminde soyut kavramların somutlaştırılmasında kullanılabilecek etkili bir araç olarak düşünülebilir. Buna bağlı olarak bu karikatürlerin öğrencilere ulaştırılmasında farklı öğrenme ortamlarının etkililiğinin araştırılması anlamlı olacaktır. Bu çalışmada, karma öğretim tasarımına dayalı mobil öğrenme ve yüzyüze öğrenme ortamlarının 7. sınıf öğrencilerinin kavram karikatürleri ile İngilizce deyim öğretimi sonundaki akademik erişilerine, kalıcılığa etkisi ve karma öğretim tasarımına dayalı mobil ortamda kavram karikatürleri ile deyim öğrenme konusunda öğrencilerin deneyimleri araştırılmıştır. Araştırmada sıralı açıklayıcı tasarımlı karma araştırma yöntemi modeli kullanılmıştır. Çalışma, 2014-2015 öğretim yılı bahar döneminde İstanbul‘da bir özel okulda okuyan ve İngilizce dersini ikinci yabancı dil olarak alan 29 7.sınıf öğrencisiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın nitel verileri ön-test, son-test ve kalıcılık testi olarak kullanılan İngilizce Deyim Öğrenme Başarı Testi ile toplanmıştır. Kavram karikatürlerinin karma öğretim tasarımına dayalı mobil ortamda sunulduğu deney grubunda yer alan öğrencilerin ortamla ilgili deneyimlerini anlamak üzere de Yarı Yapılandırılmış Odak Görüşme Formu Planı kullanılarak nitel veriler toplanmıştır. Nitel bulgulara göre deney ve kontrol gruplarının erişileri arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Yine bulgular, her iki grubun da son-test ve kalıcılık test puan ortalamaları arasında ve ayrıca gruplar arasında anlamlı bir farklılık olmadığını göstermektedir. Kavram karikatürleri ile etkileşimleri karma öğretim tasarımına dayalı mobil ortamda gerçekleşen deney grubu öğrencilerinden yüksek katılım gösteren ve hiç katılım göstermeyen öğrencilerle odak grup görüşmesi yapılmıştır. Yapılan görüşmelerde; gönderilen mesajların rahatsız edici olmadığı, daha ilgi çekici ve deyimleri öğrenmede etkili olduğu ve akılda kalıcılığı sağladığı şeklinde görüşler paylaşılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına dayalı olarak, karma öğretim tasarımına dayalı mobil veya yüzyüze olarak kavram karikatürlerinin diğer derslerde uygulanmasının etkililiğini belirlemek amacıyla daha kalabalık gruplarla çeşitli araştırmalar gerçekleştirilmesi gerektiği, kavram karikatürlerinin İngilizce dersinde kelime ve deyimlerin öğretiminde etkili olmasından dolayı, etkinliklerde yer verilebileceği ve cep telefonu kullanımı gerektiren uygulamalardan önce ailelerin bilgilendirilmesi gerektiği önerilmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017
Keywords: Karma öğrenme; Mobil öğrenme; Kavram karikatürleri; İngilizce deyimler; ESL