H-düzlem horn anten ışımasının parametrik analizi - Yurduseven, Ozan (My University, 2010)
Bu çalışmada H-düzlem horn antenin dalga kılavuzunun uzunluğu, genişliği, kanat uzunluğu, kanat açısı, duvar kalınlığı, beslemenin konumu gibi çeşitli parametrelerinin değiştirilmesi suretiyle antenin ışıma karakteristiğindeki değişimler sistematik olarak incelenmiştir. Bu tezde bununla birlikte, H-düzlem sektörel horn antenin ışıma karakteristiğinin incelenmesinde çoklu kaynak beslemesi, kanat duvarının yuvarlatılması ve oluk etkisi gibi parametrelerin de etkisi ele alınmıştır. E-polarizasyonlu dalga kırınım probleminin hızlı ve doğru bir şekilde çözülmesi için Analitik Regülarizasyon Yöntemi kullanılmıştır. Yapılan sayısal işlemlerin öncelikle analitik olarak olarak doğrulaması yapılmış ve seçilen horn anten geometrileri için hesaplanan alan paternleri gösterilmiştir.Çalışmanın birinci bölümünde, birinci ve ikinci tür denklem sistemlerinden bahsedilmiş ve Analitik Regülarizasyon Yöntemi hakkında genel bilgiler verilmiştir.İkinci bölümde horn anten yapıları kısaca tanıtıldıktan sonra H-düzlem horn anten için temel analiz bilgileri verilmiştir.Üçüncü bölümde problem tanımlanmış ve Analitik regülarizasyon Yöntemi kullanılarak problemin çözümü için gerekli formülasyonlar ve çözümlemeler yapılmıştır.Dördüncü bölümde çeşitli horn antenlerin parametrizasyonları yapılmıştır. Parametrizasyon işleminden sonra yapılan analizler sonucunda elde edilen sayısal sonuçlar grafikler halinde gösterilmiştir.Beşinci ve son bölümde ise elde edilen tüm sonuçlar özetlenmiş ve bu sonuçlar hakkında gerekli yorumlamalar yapılmıştır.Anahtar Kelimeler: Analitik regülarizasyon yöntemi, Elektromanyetik dalga saçılımı, Horn antenler.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Analitik regülazasyon yöntemi; PArametrizasyon ve sayısal sonuçlar