Hafif, orta ve ağır çekirdeklerde spin yörünge yarılmalarının ve proton enerji aralıklarının tensör katkısı ile değişiminin incelenmesi - Gök, Çiğdem (My University, 2014)
Bu çalışmada hafif, orta ve ağır çekirdeklerde spin yörünge yarılmalarının ve proton enerji aralıklarının Hartree-Fock yöntemi kullanılarak tensör kuvvetinin etkisiyle değişimi incelendi. Hesaplamalar koordinat uzayında farklı Skyrme etkileşimlerine tensör bileşeni eklenerek gerçekleştirildi. Skyrme etkileşimi SLy5 ve SkX, tensör terimleri içeren SLy5+T, SLy5+Tw, SkXa ve SkXb ile çalışıldı. Çalışmada kapalı kabuk çekirdeklerin spin yörünge yarılmaları ve proton enerji aralıkları değerlerinin yanısıra bağlanma enerjileri ve iki nötron ayrılma enerji değerlerine de tensör kuvvetinin etkisi incelendi. Yapılan hesaplamalarda çekirdeğin bağlanma enerjileri, iki nötron ayrılma enerjileri, proton enerji aralıkları ve spin yörünge özelliklerine tensörün etkili olduğu gözlemlendi. Hesaplamalar sonucu kapalı kabuk çekirdeklerde tensör kuvvetinin etkili olmadığı gözlemlense de ağır çekirdeklerde tensör kuvvetinin etkisinin az olduğu gözlemlenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014
Keywords: Hartree-fock; Skyrme etkileşimleri; Tensor etkileşimleri