Güç faktörü düzeltme devrelerinin incelenmesi ve tasarlanması - Çıtak, Bilsay (My University, 2005)
Güç faktörünün düzeltilmesi, son yıllarda güç elektroniği alanında yapılan akademik ve endüstriyel çalışmalarda geniş yer tutmaktadır. Güç elektroniği uygulamalarının elektrik şebekesini bozması ve enerjinin verimli bir şekilde kullanılma isteği, güç faktörünün düzeltilmesi çalışmalarının temel nedeni olarak kabul edilmektedir. Günümüzde güç elektroniğinde kullanılan PFC devreleri, AC besleme gerilimi ve elektrikli cihazlar açısından çok önemlidir. Bu çalışmada, temel dönüştürücü topolojileri ile başlayan güç dönüşümleri incelenmiştir. Kontrol metodlarının yüksek verimli, kazançlı ve kararlı devre topolojileri araştırılmış ve karşılaştırmaları yapılmıştır. Ayrıca yaygın tek ve çift geri beslemeli PFC tasarımlan yapılmış, simülasyonları tamamlanmış ve sonuçlan karşılaştırılmıştır Anahtar kelimeler: Güç faktörünün düzeltilmesi, ac-dc ve dc-dc dönüştürücüler.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Güç faktörü temel tanımaları; Temel güç kaynağı topolojileri; Tek fazlı güç faktörü düzeltme devreleri