Dunhuang Uygur metinleri üzerine açıklamalı kaynakça - Can, Zeynep Pınar (My University, 2016)
Çin'in Gansu eyaletinde bulunan Dunhuang bölgesi, güneyinde bulunan Mogao Mağaralarından çıkarılan çok sayıda yazma eserle, 20. yüzyılın başından itibaren önemli bir ilgi merkezi hâline gelmiş, mağaralardan çıkarılan eserler bölgeyi ziyaret eden gezginler tarafından kendi ülkelerine götürülerek dünyanın dört bir yanına dağılmıştır. Bölgeden çıkarılan Çince, Tibetçe, Sanskritçe, Hotanca, Tangutça, Soğudca ve Uygurca metinler dil araştırmacılarının da ilgisini çekmiş ve bu metinler üzerine çok sayıda metin çalışması yayımlanmıştır. Bu çalışmanın amacı, bugüne kadar yayımlanmış Dunhuang Uygur metinleri ile bu metinler üzerine yapılmış çalışmaların bir araya getirilerek açıklamalı bir Dunhuang Uygur metinleri kaynakçasının hazırlanmasıdır. Dunhuang Uygur yazmaları, günümüzde İngiltere, Fransa, Çin, Japonya, Tayvan, İsveç ve Amerika Birleşik Devletlerindeki çeşitli müze ve kütüphanelerde muhafaza edilmektedir. Bu çalışmada, söz konusu ülkelerdeki Dunhuang metinleri koleksiyonları hakkında genel bilgi verilmiş ve bu ülkelerde bulunan Uygur metinleri bulundukları koleksiyona göre sınıflandırılmıştır. Bulundukları ülkelere göre ayrı başlıklar hâlinde ele alınan bu metinler, fiziksel özellikleri ve içerikleri üzerinde durularak kısaca tanıtılmıştır. Metinlerin tanıtımının ardından ilgili metin üzerine yapılmış çalışmalara yer verilmiş, Dunhuang Uygur metinleri üzerine yapılmış çalışmalar da metinlerle birlikte tanıtılmıştır. Böylece hem yayımlanmış Dunhuang Uygur metinlerinin açıklamalı bir listesi hazırlanmış hem de Dunhuang Uygur metinleri üzerine açıklamalı ve kapsamlı bir kaynakça ortaya konmuştur. Çalışma, temel olarak yayımlanmış ve incelenmiş Dunhuang Uygur metinleri üzerine şekillenmiş olsa da, henüz yayımlanmamış olan veya üzerine yapılmış herhangi bir metin çalışması bulunmayan metinlere de kısaca yer verilmiş, böylece daha kapsamlı bir Dunhuang Uygur metinleri listesi ortaya çıkarılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2016
Keywords: Mogao Mağaraları; Dunhuang Uygur metinleri; Pelliot Ouïgour; Pelliot Chinois; Pelliot Tibétain