Ömerli havzasında kirlenme eğilimi ve fosfor modeli uygulaması - Akkaya, Ebru (My University, 2003)
Ömerli Rezervuan su sağlama potansiyeli açısından İstanbul'un en önemli rezervuandır. Fakat hızlı kirlilik artışı, plansız ve illegal yapılaşma, uygun olmayan endüstrileşme ve rezervuar koruma bölgesinden geçen otoyollar ve yetersiz altyapıyla birlikte rezervuann su kalitesinin mezotrofik seviyeden ötrofik seviyeye geçmesine neden olmaktadır. Uzun dönem rezervuarda su sağlamak acil çözüme ulaşmak için gelecekteki su kalitesini tahmin edebilen sürdürülebilir bir yönetim planı geliştirilmelidir. Daha gerçekçi sonuçlara ulaşmak için modelleme çalışması gereklidir. Bundan dolayı bu çalışmanın ana fikri rezervuarda ölçülen datalar yardımıyla rezervuann şu andaki durumunu ve gelecekteki değişimlerini gösterebilecek bir fosfor model çalışması uygulanmıştır. Bu çalışma altı bölümden meydana gelmiştir. Bu bölümlerden; Birinci bölüm giriş bölümü olup, Ömerli Rezervuanmn kirlenme eğilimi daha önceki çalışmalar dikkate alınarak kronolojik sırayla değerlendirilmiştir. Ayrıca göllerde yapılan modelleme çalışmaları ile ilgili literatür bilgilerine yer verilmiştir. İkinci bölümde; çalışmanın yapıldığı Ömerli Rezervuan hakkında genel bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde; ötrofikasyon ve su kalitesi ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölümde; modelleme ile ilgili Ömerli gölünde ve Ömerli gölünü besleyen derelerde yapılan ölçümler, tablolar ve grafikler şeklinde verilmiştir. Beşinci bölümde; STEPS adlı fosfor modeli uygulaması yapılmış ve sonuçlar grafiklerle gösterilmiştir. Sonuç bölümü olan altıncı bölümde, yapılan bu çalışma ile ilgili yorumlar yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Ömerli havzası; ötrofikasyon ve su kalitesi; rezervuarda yapılan ölçümler ve sonuçları; fosfor modeli uygulaması