Farklı terminal uçlu kiral kalamitik mesogenler - Karanlık, Gürkan (My University, 2013)
Maddenin katı ve sıvı halleri arasında yer alan sıvı kristaller, LCD ekranlar, dijital göstergeler ve sensörler gibi çok çeşitli uygulama alanına sahiptirler. Özellikle kiral kalamitik sıvı kristaller, hızlı çevrilme (switching) sergileyen gösterge cihazlarındaki uygulamalarından dolayı, hem akademik alanda ve hem de teknolojik alanda yoğun olarak araştırılmaktadır. Kalamitik (çubuksu) sıvı kristaller, uzun moleküler şekle sahip mesogenlerdir ve genel olarak sert merkezi çekirdek ile esnek alifatik zincirlerden oluşurlar. Kalamitik sıvı kristal fazlarında kiralite, genel olarak kiral bir grubun moleküler yapıya girişiyle elde edilir. Kiral grup, merkezi çekirdek ünitesi, alifatik zincir veya bağlayıcı grup gibi çubuksu yapının çok farklı yerlerinde bulunabilir. Son yıllarda terminal zincir olarak florokarbon zincirleri sıklıkla kullanılmaktadır. Sıvı kristal sistemlerinde hareketli segmenti oluşturan alkil zincirlerinin semiflorlanmış gruplar ile yer değiştirmesinin mesomorfik özellikleri etkilediği ve mesofaz stabilizasyonuna sebep olduğu gözlenmiştir. Bu çalışmada, mikrosegregasyon ve kiralitenin mesomorfizm üzerine olan etkilerini incelemek amacıyla, kiral zincirler ve florlanmış kısmın aynı molekül içinde yer aldığı yeni kiral kalamitik mesogenlerin tasarımı, sentezi ve karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Mesogenik bileşiklerin yapıları spektroskopik yöntemler (1H-NMR ve 13C-NMR) kullanılarak aydınlatılmıştır. Kiral mesofaz gösteren bileşiklerin sıvı kristal özellikleri, polarizasyon mikroskobu (PM) ve diferansiyel tarama kalorimetrisi (DSC) kullanılarak incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013
Keywords: Sıvı kristaller; Kiral kalamitik mesogenler; Semi-florlanmış bileşikler