Uyarlamalı farksal darbe kod modülasyonu ve uygulamaları - Akcen, Aydın (My University, 1994)
Bu tezde sayısal iletimde güçlü ve etkili bir sistem olan uyarlamalı farksal darbe kod mp dülasyonu (ADPCM) incelenmiştir. AD PCM/ PCM ile DPCM'in geliştirilmiş hali olduğu için bu iki yöntem hakkında temel bilgiler verilmiştir. ADPCM, DPCM ile karşılaştırıldığında benzer bir yapıda olduğu görülür. Ancak uyarlamalı DPCM 'de birörnek kuantalayıcı çıkışına göre adım boyu ayarlanır. Örneğin bir önceki kod sözcüğünün değeri büyük ise adım boyu artırılırken, bir önceki kod sözcüğünün değeri küçük ise adım boyu azaltılır. Böylece işareti kuantalamak için daha az bite ihtiyaç duyulur ve bit hızı 32 kbit/s'ye düşer. 32 kbit/s'lik bit hızı kanal band genişliğinde PCM 'e göre iki misli tasarruf anlamına gelir. Uç noktaları belirleme algoritması, 16 kbit /s alt-band kodlayıcı, 64 kbit/s 7 kHz işitsel kodlayıcı ve çok kuantalayıcılı ADPCM (MQ-ADPCM) ADPCM 'in uygulamaları olarak ayrı ayrı bölümlerde incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994
Keywords: Darbe kod modülasyonu; delta ve farksal darbe kod modülasyonu; uyarmalı farksal darbe kod modülasyonu; ADPC’in sayısal işaret işlemcisiyle gerçekleştirilmesi; Altband kodlama