Geleneksel avlulu Türk ve Arap evinin ortak kullanım alanlarının karşılaştırılması - Bahadır, Hakan (My University, 1994)
Son yıllarda başta İstanbul olmak üzere büyük kentlerimizde yüksek yapı yapma eğilimi gözlenmektedir. Bu eğilimin önümüzdeki yıllarda daha da artacağı sanılmaktadır. Teknolojik gelişme ve şehirleşme, artan bir hızla yüksek yapıların yapımını ve bunlarla ilgili problemleri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ön plana çıkarmaktadır. Bu nedenle tasarım ve taşıyıcı sistem sorunlarının yeniden ele alınması ve yapılanların değerlendirilmesi önemli görülmüştür. Bu doğrultuda , tezin giriş bölümünde, problem saptanmış, yüksek yapılarda taşıyıcı sistem tasarımının önemi ve tasarımcının bu konuda uzmanlaşması gerektiği belirtilmiştir. 1. bölümde ileri ülkelerin yüksek yapılar için geliştirdikleri yapı modelleri incelenmiş, bu konudaki tipik örneklere yer verilmiştir. 2. bölümde İstanbul ' daki yüksek yapıların taşıyıcı sistem tasarımında alınan verilerin, dünyada oluşturulmuş modeller ile uyuşup uyuşmadığı araştırılmıştır. İncelenen yapıların taşıyıcı sistemleri ile ilgili verilerin değerlendirilmesi, ekler bölümünde geniş bir şekilde yapılmış, elde edilen sonuçlardan yola çıkarak öneriler ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994
Keywords: Geleneksel ev; Avlu; Geleneksel avlulu Türk ve Arap evi