Emme manifoldu dizaynının motor performasına etkisi - Dal, Mevlüt (My University, 2009)
Çalışmamızda, emme manifoldu, aşırı doldurma sistemleri ve CFD hakkında genel bilgiler verilerek, manifold akış analizleri yapılmıştır. Analizler esnasında havanın manifold içerisindeki hız ve basınç değişimleri incelenmiştir. Manifold içerisindeki hava hareketleri, emme basıncı, kütlesel debisi ve içeride oluşan türbülansa bağlı olarak incelenmiştir.Manifold geometrisi solidworks programında oluşturulup, akış analizleri gambit ve fluent programları kullanılarak yapılmıştır.Solidworks programında oluşturulan manifold geometrisi, ardından gambit programında açılır. Gambit programı ile geometri üzerinde iyileştirmeler yapılarak sonlu hacimde ağ hücreleri uygulanır ve fluent programına gönderilir. Bunun ardından silindir hacmine bağlı olarak, her bir silindir için gerekli hava miktarı hesaplanır ve toplam hava miktarı, manifold hava girişine, sıcaklık ve basıncıyla birlikte programa data olarak girilir. Ardından Fluent programı türbülans ve diğer parametrelere bağlı olarak iterasyonlar yaparak bize manifold içerisindeki hava hız ve basınç dağılımını verir. Toplam üç adet emme manifoldu geometrisi ve bir adet emme kanalları dâhil manifold analizi yapılmış olup homojen bir akışın sağlanması amaçlanmıştır. Ayrıca, aşırı doldurma ve sistem içerisinde basınç farkı oluşumunun, hava akış ve basınç değerlerine etkileri incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: emme manifoltu; volumetrik verim; türbülasyon oluşumu