Kentsel doku, geleneksel yerel ve kültürel özelliklerin turizm mekanına ve türüne etkileri Ayvalık örneği - Doğan, Alev (My University, 2006)
Kentler ve kentsel bütünün ortamını oluşturan elemanlar, ülkelerin toplumsal yapı ve yaşam kültürlerini yansıtan somut öğeleri olarak kabul edilmelidir. Binlerce yıllık tarih ve kültür birikimi, derin toplumsal ve siyasal dönüşümlerin, kentlere, binalara, konutlara yansıması,yerleşimi ve barınmayı biçimlendirmesi incelenmiştir. Bu bağlamda, turizm ve kent ilişkisinden ortaya çıkarak, kent bütünün turizm hareketleri üzerinde öneminin ele alınması hedeflenmiştir.Tezin çıkış noktası olan turizm kavramının, ortaya çıkışı, nasıl geliştiği ve alanları anlatılmıştır.Turistik yerlere giden turist portföyü ve gittikleri yerlerden beklentileri irdelenmiştir. Dünya'da ve Türkiye'deki turizm kavramı irdelenmeye çalışılmıştır.Tarihi çevre bilinci, geleneksel yapıya sahip kent mimarisinin tanımı, kentin özgün olan kriterleri,doğa ve kültür varlıklarının koruma alanlarının belirlenmesi hedeflenmiştir. Böylelikle "Koruyarak nasıl sürekliliği sağlayabiliriz?" sorusuna cevap aranmaya çalışılmıştır.Geleneksel kentlerin bir yapı olduğu kabulü, bu kentlerin yapılarını kavramak ve modelleri de beraberinde getirmiştir. Geleneksel kentler üzerine yapılan çalışmalarda, röleve çizimi ve belgeleme çalışmalarının yanı sıra, kentteki mekansal ve yapısal bilginin okunur hale getirilmesi gerekmektedir. Böylelikle geleneksel kentlerin yapılarının çözümlenerek, kent ile ilişkili yeni bir bakış açısı belirlenmeye çalışılmıştır.Fiziksel koşulların tabanını oluşturduğu tarihi dokuda turizm olgusu belirlenmeye çalışılıp,incelenebilecek pilot bölgede turist portföyünün belirlenip, kent verileriyle birleştirilerek yapılacak yeni yapılaşmanın özellikleri irdelenmiştir.Her kenti irdelemek için hazırlanan bir çalışma yönteminde elde edilecek sonuçların her birinin farklı olması sonucu çıkacak olan bu kavramlar, geleneksel yapısı, zengin bir kültürel gelişime sahip bir turizm kenti olan Ayvalık Sit Bölgesi için incelenerek, elde edinilen veriler kullanılarak,kente gurme turizmi önerisi ve turizm mimarisine yansıtılması hedeflenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Turizm mimarisi; Turizm türleri; Tarihi kent kimliği; Kentsel okuma; Ayvalık