Otel aydınlatmasında genel ilkeler ve otel yatak odaları için bir değerlendirme - Şahin, Didem (My University, 2006)
Bu tezin amacı otel mekanlarının aydınlatma ilkelerinin genel özelliklerini vermek ve seçilen otellerin yatak odalarının yapay aydınlatma düzenlerini bu ilkeler dogrultusunda degerlendirmektir. Altı bölümden olusan bu çalısmada bölümlerin içerikleri asagıdaki gibidir.Bölüm 1'de konuya giris yapılarak çalısmanın amacı belirlenmistir. Bölüm 2'de konaklama tesisi ve otellerin tanımları, otellerin sınıflandırması ve tarihsel gelisimi ele alınmıstır. Bölüm 3'te otellerde aydınlatmanın önemi, saglanması gereken görsel konfor kosulları ile aydınlıgın niceligi ve niteligi incelenmistir. Bölüm 4'te otel mekanlarında kullanılabilecek lamba ve aydınlatma aygıtları ile aydınlatma kontrol sistemleri ele alınmıs ve otellerde aydınlatma ilkeleri, giris, yatay ve düsey baglantılar, yatak odası ile yemek ve toplantı salonlarının yapay aydınlatma düzenleri elealınmıstır. Bölüm 5'te seçilen otel örneklerinin yatak odalarının yapay aydınlatma düzenleri incelenmis ve aydınlatma ilkeleri dogrultusunda degerlendirilmistir. Bölüm 6'da yapılan bu çalısma ile ilgili olarak genel degerlendirme yapılarak sonuçlar verilmistir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Otel; Otel aydınlatması; Aydınlatma kontrol sistemleri; Yapay aydınlatma