Hidrofor sistemlerinde optimizasyon - Genç, Murat (My University, 1997)
Kullanım soya birçok kaynaktan temin edilmektedir.Fakat kullanımı suyu belirli debi ve basınçta olmazsa hiçbir işimize yaramaz. Basınç ve debi teresiz veya süreksiz olursa evde kullandığımız şofben, kombi, çamaşır makinesi bulaşık makinesi gibi su kullanan aletler sağlıklı bir şekilde çalışamaz. Fabrika, hastane gibi yerlerde de düzenli basınç ve debde suya ihtiyaç vardır. Suya gerekli basınç ve debiyi hidrofor denilen cihazlar vermektedir.Hidrofor sistemleri pompa, basınç şalterleri ve su basınçlandırma tankından oluşur.Suyun sürekli obuası için sisteme ana sn deposunda eklenmektedir.Piyasada hidrofor sistemleri paket halinde alınabilir.Ancak daha sağlıklı çalışma sağlamak amacıyla bazı yardımcı cihazlar eklenebilir. Piyasada kullanılan hidroforları genel olarak ikiye ayırmak mümkündür.. 1- Piston pompalı hidrofor sistemleri 2- Santrifüj pompalı hidrofor sistemleri Bir kullanıcı sisteme hidrofor alırken, kullanıcının ihtiyacı olan debi ve basıncın çok iyi hesaplanması gereklidir Kullanıcının ihtiyacı olan basınç ve debi bulunduktan sonra hidroforlar arasında yapılacak optimizasyon ile en uygun hidrofor sistemi seçilebilir. Ayrıca su konforunu, iyileştirmek, basınç dalgalanmalarını sönümlemek ve pompanın şaft sayısını ayarlamak için sisteme hidrofor fanin seçip ekleriz. Piyasada piston pompalı hidrofor üretimi yaygın değildir.Santrifuj pompalı hidroforların, piston pompalı hidroforlara göre büyük avantajları vardır.İki hidrofor arasındaki seçim, ilk yatırım maliyeti ile enerji tüketimine göre yapılabilir. Aynı optimizasyon santrifüj pompalı hidroforlar arasında ve farklı firmaların hidroforları arasında da yapılabilir. Optimizasyon sonucunda santrifüj pompalı hidroforların seçilmesinin daha uygun olduğu anlaşılacaktır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: Hidroforlar ve hidrofor sistemleri; Hidrofor seçimi