Toz metalurjisi ile üretilen parçaların tahribatsız muayenesi - Nutku, Ferhat (My University, 2003)
Toz metalürjisi metal ve metaldışı parçaların yapımında kullanılan bir üretim yöntemidir. Toz metalürjik parçaların tahribatsız muayenesi yapılarak üretim süreci kontrol edilebilir. Kusurlu parçalar tespit edilerek sorunun kaynağı araştırılır. Bu çalışmada toz metalürjik parçaların üretim prosesi, özellikleri, uygulama alanları, toz metalürjik parçalarda görülebilecek hatalar ve bu hataların tespitinde kullanılan tahribatsız muayene yöntemleri incelenmiştir. Toz Metal A.Ş.'de üretimleri gerçekleştirilen parçalar ve çekme numuneleri üzerinde yoğunluk, gözeneklik, sertlik, çekme testi, metalografik incelemeler ve ultrasonik hız ölçümleri yapılmıştır. İmalat parçalan için ultrasonik hızla yoğunluk, sertlik, farklı sıcaklıklarda sinterlenen çekme çubukları için ultrasonik hız ile yoğunluk, gözeneklik, sertlik ve çekme dayanımı arasındaki eğriler çizilerek, seri kalite kontrol amaçlı kullanılabilecekleri gösterilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Toz metalürjisinin tarihi; Toz metalürjisi ile parça üretimi; Toz metalürjisi yöntemiyle üretilen parçalar; Toz metalürjik parçalarda görülen yangın hata tipleri; Toz metalürjik parçalara uygulanan tahribatsız muayeneler