Doğal gaz tesislerinde özel problemler ve çözümleri - Türk, Engin (My University, 1993)
Günümüzde doğal gaza, özellikle büyük kentlerde ana sorun olan çevre kirliliği problemini çözecek bir çare olarak bakılmaktadır. Başlıca enerji kaynaklarından petrol, gittikçe pahalılaş makta, kömür rezervleri bir yandan tükenmekte, ayrıca yol- açtığı çevre kirliliğiyle birçok zararı görülmektedir. Havagazı ise kömüre bağımlılığı dolayısıyla verimli olamamaktadır. Üstelik denizden ve karadan nakil olanaklarına bağımlı o- lan petrol ye kömür ikmali, kötü hava koşullarında kesinti ye uğrayabilmektedir. Doğal gaz, tamamen toprak altına döşeli boru hatları ile evlerimize pompalandığı için, iklim şartları ne olursa ol sun kesintisiz olarak gelecek, üstelik kömür yada fuel oil gibi depolanma zorunluluğu olmayacaktır. Bu özellikleriyle doğal gaz giderek yaygınlaşan toplu konut ve sanayii siteleri için ideal bir enerji kaynağı olacaktır. Bu yüzden doğal gazın önemine binaen ve özellikle Türki ye'de yeni bir araştırma konusu olduğu için bu tezi hazır lamamda doğal gaz, çekici bir konu olmuştur. Bu tez, doğal gaz tesisatlarının konutlara döşenmesi ile ilgili olup, aynı zamanda çıkabilecek sorunlar ve problemler hakkındaki çözümleri içermektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993
Keywords: Boru türleri; Servis döşeme malzemeleri; Tek borulu sayaçlar, sayaç kullanımı ve sayaç yerleri; Sekonder sayaçlar, bacalandırma ve havalandırma; Baca yapısı ortak bacalar