Kabotaj hattı deniz taşımacılığının etüdü ve optimum gemi tipinin belirlenmesi - Şener, Bekir (My University, 2006)
Türkiye denizle iç içe yaşayan bir ülkedir. İllerinin %40'ının denize kıyısı bulunmaktadır. Kıyı uzunlukları Anadolu kıyısı 6480km Trakya kıyısı 786km ve Adalar kıyısı 106km olmak üzere toplam 8333km'dir.Buna karşılık Türkiye de suyolu iyi kullanılamamaktadır. Ülkemiz kabotaj hattı yolcu ve araç taşımacılığında denizyolunun payı %0,3 gibi az bir değerdir. Bu çalışmada ülke genelindeki denizyolu ile yapılan yolcu ve araç taşımacılığına kısaca değinilecek, toplamda en büyük pay sahibi olan Marmara bölgesi ve İstanbul ele alınacak ve yolcu ve araç taşımacılığının en yüksek oranda yapıldığı Eskihisar-Topçular hattı incelenecektir. Bu hat için uygun olan optimum gemi tipi ile ilgili boyut ekonomi ve dizayn çalışmaları yapılacak ve bir model sunulacaktır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Kabotaj hattı yolcu ve araç taşımacılığı; Turyol; Kabotaj hattı yolcu ve araç taşımacılığı için konsept model tasarımı