Derin öğrenme ile içerik tabanlı siber tehdit tespiti - Koçyiğit, Emre (My University, 2021)
Bilgisayarların insan hayatına girmesiyle karşılaşılan güvenlik problemlerinin başında siber tehditler yer almaktadır ve bu çalışmada özellikle en yaygın siber tehditlerden biri olan oltalama saldırıları ele alınmıştır. E-posta ya da SMS gibi çeşitli iletişim kanalları ile başlayan oltalama saldırıları çoğunlukla kullanıcıların bilgilerini çalmak amacıyla tasarlanmış oltalama internet sitelerinde devam etmektedir. Kullanıcı eğitimi, kara liste kullanımı gibi önleyici çözümler saldırıları engellemeye yeterli olmamaktadır ve saldırıların yol açtığı finansal kayıplar günden güne artmaktadır. Bu doğrultuda oltalama internet sitelerini gerçek zamanlı tespit edebilen yazılım sistemleri geliştirilmektedir. Bu projede sırasıyla Makine Öğrenmesi ve Derin Öğrenme teknikleri kullanılarak oltalama internet sitelerinin tespit edilmesi hedeflenmiştir. Oltalama saldırılarının başarılı bir şekilde sınıflandırılabilmesi için URL, metin veya görsel bazlı yaklaşımlar kullanılabilmektedir. Bu çalışmada içerik-tabanlı yaklaşım benimsenmiştir. İlk aşamada içerik-tabanlı olanlar önceliklendirilerek literatürdeki oltalama tespit çalışmaları araştırılmış ve içlerinden yedi adet içerik-tabanlı çalışma ele alınmıştır. Bu çalışmalardaki 168 eşsiz özelliğin kullanım sıklığı ölçülmüş ve “Gizlenmiş Etiket, Pop-up” sayısı gibi içerik-tabanlı 48 özellik seçilmiştir. Ayrıca veri setindeki örnekler analiz edilerek daha önce literatürde görülmemiş olan 9 içerik-tabanlı v özellik daha eklenmiştir. Toplamda 57 özellik hem analiz yöntemleri hem de Scikitlearn kütüphanesindeki fonksiyonlar yardımıyla modele olan etkilerine göre sıralanmıştır. Python, TensorFlow ve BeautifulSoup gibi araçlar kullanılarak veri setinde yer alan oltalama ve meşru internet sitesi içeriklerinin özellikleri çıkarılmıştır. Yedi farklı Makine Öğrenmesi sınıflandırma algoritmasıyla oluşturulan modeller için karışıklık matrisleri elde edilmiştir. En başarılı Makine Öğrenmesi algoritması %97’nin üzerinde doğruluk ve %3’ün altında Yanlış Pozitif Oranı ile Rastgele Orman algoritması olmuştur. Devamında Yinelenen Sinir Ağları, Çekişmeli Üretken Ağ Modelleri gibi Derin Öğrenme teknikleri ile çeşitli sınıflandırma modelleri denenmiştir. Farklı aktivasyon fonksiyonları, katman tipleri ve parametreler kullanılarak yapılan deneysel çalışmalar sonucunda Makine Öğrenmesi algoritmalarından daha başarılı oltalama internet sitesin tespit edebilen Derin Öğrenme modelleri elde edilmiştir. Gelecekteki çalışmalarda içerik tabanlı özelliklerin artırılması, evrimsel algoritmalarla hiper-parametre optimizasyonu ve hibrit yaklaşımların kullanılması ile sınıflandırma modellerinin başarısı artırılabilir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021
Keywords: İçerik-tabanlı sınıflandırma; Oltalama tespiti; Makine öğrenmesi; Derin öğrenme