Termik santrallerde kondenser optimizasyonu - Kundakçıoğlu, Elif Doğa (My University, 2001)
Türkiye'de elektrik enerjisi üretimi, 1996 verilerine göre %53,2 oranında termik santraller kanalıyla sağlanmaktadır. Bu çalışmada da, basit Rankine çevrimindeki prosesleri baz alan bir termik santralin termodinamik ve maliyet analizleri yapılarak, belirlenen kriterlere en uygun kondenser seçiminin yapılmasına çalışılmıştır. İlk olarak, proses akışkanı olan buharın türbin girişindeki başlangıç şartları ( P= 50 bar ve T= 400 °C ) sabit kabul edildiğinden kondenser basıncı Po = 0,1 -h 0,03 bar aralığında kademeli olarak düşürülmüş ve türbin gücü N'in değişimine göre santralin termodinamik hesaplamaları yapılmıştır. Her türbin gücü değeri için maliyet hesaplamaları tekrarlanmıştır. Kondenser basıncının mümkün olduğu kadar düşük tutulmak istenmesi türbinde üretilen gücün ve tesis veriminin yüksek tutulabilmesini sağlamaktadır. Bu nedenle, kondensere ait hesaplamalar piyasa kriterleri de göz önüne alınarak düzenlenmiştir. Soğutma suyu pompası ile ilgili veriler de hesaplamalara katılmıştır. Enerji maliyeti hesaplamalarında, türbin gücünün başlangıç değerinin değişimine bağlı olarak santralin, birim elektrik enerjisi üretim maliyeti, teknik ve ekonomik parametrelerin fonksiyonu olarak ortaya konmuştur. Hesaplanan parametreler arasındaki bağıntılar, bilgisayar programına bağlı olarak eğrilerle gösterilip irdelenmiştir. Sonuç olarak, programın istenen şartlarla çalışmasından elde edilen değerler çerçevesinde, eğrilerle parametreler arasında ilişkilendirme yapılarak en uygun kondenserin seçiminin yapılması hedeflenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Buhar türbinli santral; Kuramsal analiz; Kondensasyon