Sonlu kapasite yöntemi kullanarak entegre üretim planlama sistemindeki problemlerin çözümü ve bir optimizasyon uygulaması - Küçükada, Köksal (My University, 2002)
Değişimin hızlı yaşandığı, rekabetin arttığı ve standartların uluslar arası boyutta geliştiği bir ortamda işletmelerin, klasik yapı ve üretim anlayışlarından vazgeçerek esnek bir sisteme kavuşup, modern üretim yaklaşım ve tekniklerini bu sistem içerisinde uygulamaları gerekli hale gelmiştir. Bu amaç doğrultusunda, mevcut üretim sistemini iyi analiz etmek ve işletme için gerekli olan modernleşme adaptasyonun yapılmasında amaç, esneklik, hız, maliyet e kalite gibi performans kriterlerinin optimizasyonu sağlanarak üretim sistemlerine yansıtılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda üretim planlama fonksiyonu da kritik rol oynamaktadır. Planlama işleminin kısa dönemli gereksinimlerini etkin bir şekilde karşılamak üzere çok daha esnek ve çözüm üreten bir yapıda olması gerekmektedir. Bu sebeple üretim çizelgeleme günümüz işletmelerinde üretim planlama işleminin anahtar rolünü üstlenmektedir. Sonlu Kapasite Çizelgeleme sistemleri üretim sisteminin fiziksel ve teknolojik sınırlamalarını dikkate alarak ve alternatif proses metodlarını değerlendirerek detaylı ve uygulanabilir üretim çizelgelerinin oluşturulmasını sağlar. Sonlu Kapasite Çizelgeleme ile elde edilen çizelge kısıtı dikkate alınarak hem zamanlan hem de kaynaklardaki operasyon sıralarını içermektedir. Bu yaklaşımla işletmenin mevcut durumu hakkında ayrıntılı bilgi sağlandığı gibi, gelecekteki olası sonuçlar önceden oluşturularak, işletmede doğru kararlar üretilebilmektedir. Sonuç olarak Sonlu Kapasite Çizelgelemenin çıktıları üretimde direkt olarak kullanılmaktadır. Bu tez çalışmasında, birinci bölümde genel olarak projenin amacı ve içeriği anlatılmış ikinci bölümde üretim planlama ve kontrol sistemleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde sonlu kapasite ile üretim planlama modeli kapsamında, Sonlu Kapasite Çizelgeleme konusu detaylı olarak ortaya konmuştur. Dördüncü bölümde ise klasik çizelgeleme teknikleri yer almaktadır. Beşinci bölümde bilgisayar destekli Sonlu Kapasite Çizelgeleme yaklaşımının kurulum aşamaları, uyarlanması ve Türkiye'deki güncel uygulamaları ile beraber ele alınmıştır. Son bölümde ise Assan Alüminyum A.Ş'de Sonlu Kapasite Çizelgeleme uygulaması geniş olarak incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise Sonlu Kapasite Çizelgeleme ile ilgili genel değerlendirmeler ve gelecek çalışmalar için yönlendirmeler yer almaktadır. Anahtar Kelimeler : Sonlu, Kapasite, Çizelgeleme, Üretim, Planlama
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Sonlu kapasite; çizelgeleme teknikleri