İçten yanmalı motorlarda kullanılan yakıtlar ve alternatif yakıtların yanma hızlarının ölçümü - Özener, Orkun (My University, 2006)
20. asrın ikinci yarısıyla birlikte dünya üzerinde artan enerji ihtiyacı, enerji üretiminde önemli bir yer tutan yanma prosesinin karakteristiklerinin daha iyi anlaşılmasını zorunlu kılmıştır. Bu nedenle araştırmacılar yıllardır yanma ve alev ve karakteristikleri üzerinde çalışmaktadırlar. Yanma ve alev üzerindeki en önemli çalışma konularından biriside alev hızıdır. Yapısal olarak en basit olan ancak kompleks yanma mekanizmalarının incelenmesine temel alınan alev türü ise ön karışımlı laminar alevdir. Bu çalışmanın ilk iki bölümünde , laminar alev hızı üzerine yapılmış olan önceki çalışmalar verilmektedir. Üçüncü bölümde ise çalışmada kullanılmış olan deney düzeneği anlatılmaktadır. Dört ve besinci bölümlerde ise deney sonuçları ve yorumları verilmiştir. Çalışma boyunca ana olarak başlangıç sıcaklığının ve karışım oranının laminar alev hızına olan etkisi araştırılmıştır. Karışım oranının stokiometriye yaklaşması ile birlikte alev hızının arttığı. Sıcaklığın artısı ile birlikte ise alev hızı değerlerinin değişken sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Yanma; Ön karışımlı alev; Alev hızı