Eminönü-Kantarcılar'da Kuveloğlu-(Yeni) Han restorasyon projesi - Mutlu, Ahmet (My University, 2009)
Kuveloğlu Han (Yeni Han), İstanbul İli, Eminönü İlçesi, Demirtaş Mahallesi (Şekil 3.1), Kıble Çeşme Caddesi, Tesviyeci, Murat Efendi ve Sabunhane sokakları arasında kalan 486 no'lu ada içerisindeki 8 parselde yer almaktadır.Kuveloğlu Han 19. yüzyılın sonlarında Eminönü Küçükpazar semtinde Kantarcılar mevkisinde inşa edilmiştir. Kentin yoğun ticaret alanı içinde yer alan yapı birbirine eklenmiş iki evreli bir han yapısıdır. Plan düzleminde klasik Osmanlı avlulu hanlarına benzer biçimde şekillenen yapı, cephe düzeninde neo-klasik elemanları taşımaktadır. Günümüze kısmi bozulmalar dışında özgün nitelikleri ile ulaşan yapı, döneminin kullanım koşullarını, malzeme ve yapım tekniklerini örneklemektedir. Bu özellikleri ile korunması gereken yapı, günümüzde depo ve imalathanelerin yoğun olduğu bir han olarak kullanılmaktadır.Tez çalışmasında, Kuveloğlu Han'ın ayrıntılı bir şekilde belgelenip, o dönemin yapım teknikleri ve malzeme kullanımı hakkında kapsamlı bilgi elde etmek ve sahip olduğu özgün niteliklerinin tanımlanarak korunması yönünde öneriler oluşturmak hedeflenmiştir.Mevcut yapı iki dönem özellikleri dikkate alınarak ele alınmıştır.Kuveloğlu Han günümüz yaşam koşullarına cevap verecek şekilde kullanılamadığından dolayı tez önerisinde ticaret ve ofis mekânlarını bünyesinde barındıracak şekilde yeniden işlevlendirilmiştir.Günümüzdeki durumuyla Kuveloğlu Han'ın restorasyonu, bulunduğu çevre ve dokunun iyileştirilmesine önemli katkı sağlayacaktır. Bu çerçevede Kuveloğlu Han'ın, Küçükpazar Semti'nin mimari dokusunu oluşturan yapılara olumlu örnek oluşturacağı açıktır. Koruma çalışmasında Kuveloğlu Han'la birlikte çevredeki birbirine kaynaşmış ticaret ve konut dokusunun yeniden kente kazandırılması amacı önem kazanmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Eminönünü-Küçükpazar semti; Kuvelioğlu (yeni) Han; Restitüsyon