Biçim grameri türetme yönteminin Anadolu Selçuklu geometrik bezemeleri üzerinde denenmesi( örüntü türetme yöntemi olarak biçim grameri) - Bökü, Aslı (My University, 2009)
Kural tabanlı bir tasarım yöntemi olan biçim grameri, geçmiş ve çağdaş çeşitli tasarım stillerini/dillerini anlamak, analiz ya da temsil etmek için sıklıkla ve başarıyla kullanılan bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tez çalışmasında, Anadolu Selçuklu dönemi geometrik bezemelerinin tasarım dilinin, uygulanmış bezeme örnekleri üzerinden analizinin yapılması söz konusudur. Bu analizde yöntem olarak ise biçim grameri yönteminden yararlanılmıştır. Yapılan analizin ardından, türetici bir tasarım yöntemi olarak da kullanılan biçim grameri yönteminin, örüntü türetmede yeni bir yöntem olarak kullanılabilirliği sorgulanmış ve incelenen örneklerden çıkarılan gramer ile yeni örüntü örnekleri oluşturulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Anadolu Selçuklu geometrik bezemeleri; Biçim grameri; Anadolu Selçuklu dönemi