Hareketli tekil yük etkisindeki ön gerilmeli tabaka ile örtülü ön gerilmeli yarı uzayın dinamiği - Temügan, Ahmet (My University, 2012)
Tezde parçalı homojen cisim modeli çerçevesinde üç boyutlu doğrusallaştırılmış elastik dalga yayılımı teorisi uygulanarak, ön gerilmeli tabaka ile örtülü ön gerilmeli yarı uzaya etki eden zamana göre harmonik değişen hareketli yükün, dinamik etkisi araştırılmıştır. Sistem bileşenlerindeki ön gerilmenin, malzeme parametrelerinin bu davranışa etkisi incelenmiştir. Örtü tabakası ve yarı uzay malzemesi homejen ve izotrop seçilmiştir. Ayrıca söz konusu sistemin bileşenleri arasında tam temas koşullarının yerine getirildiği kabul edilmiştir. Ele alınan problemin matematiksel modellenmesi oluşturularak uygun sınır değer probleminin çözümü iki katlı Fourier integral dönüşümü ve diğer matematiksel araçların uygulanmasıyla bulunmuştur. Sayısal sonuçların elde edilmesi için gereken algoritma ve PC programları oluşturulmuş, bu sonuçların mühendislik açısından yorumları yapılmıştır. Çalışmada, incelenen sistemi oluşturan elemanların malzeme parametrelerinin dinamik davranışa etkileri incelenmiştir. Sisteme etki eden kuvvetin sabit hızla hareket etmesi ve sabit hızla ilerlerken şiddetinin harmonik olarak değişmesi durumları dikkate alınarak, sayısal çözümlemeler yapılmış, kritik hız ve gerilme dağılımlarının sayısal sonuçları iki boyutlu problemin çözümündeki sonuçlar ile karşılaştırılmıştır. Özellikle üç boyutlu problemde elde edilen kritik hızın minumun değerinin, iki boyutlu sistemde elde edilen kritik hız ile çakıştığı görülmüştür.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012
Keywords: Tekil titreşimli hareketli yük; Kritik hız; Ön gerilme; Örtü tabakası; Yarı uzay; Gerilme dağılımı