Dallı enerji dağıtım sistemlerinde yeniden yapılandırma problemlerine genetik algoritma yaklaşımı - Özdeş, Ahmet (My University, 2004)
Enerji dağıtım sistemlerinde, üzerinde uzun yıllardır çalışılan başlıca konulardan biri, hattın aktif güç kayıplarının minimum seviyelere indirilmesi olmuştur. Bu çalışmaların geçmişi teorik olarak elektriğin icat edilmesine kadar dayanmaktadır. Son zamanlarda elektronik endüstrisindeki ve telekomünikasyon teknolojilerindeki gelişmeler ışığında enerji dağıtım sistemlerinin kontrol ve kumandası kolaylaşmış, gerçek zamanlı uzaktan kontrol sistemleri geliştirilmiştir. Mühendisler, kumanda ettikleri sistemleri daha fazla tanıma ve zorunlu haller dışında da sisteme müdahale edebilme olanağına sahip olmuşlardır. Enerji dağıtım sistemlerinde genellikle kayıpların azaltılması, yük dengelemesi veya arızalı bir bölgenin ayrılması amaçlan ile yapılan yeniden yapılandırma çalışmaları da bu çerçevede gelişim göstermiştir. Bu çalışmada, dallı bir enerji dağıtım sistemi ele alınarak sistemdeki hatlara ilişkin aktif güç kayıplarının minimum yapılması amacıyla sistemin yeniden yapılandırılması öngörülmektedir. En iyi ya da en iyiye yakın çözümleri verecek sistem yapılarının bulunması istenmektedir. Bu amaçla, C++ programlama dilinde yazılan bir programla genetik algoritma metodu, yeniden yapılandırma probleminin çözümünü arayan işlevsel bir araç olarak kullanılmıştır. Karmaşık matematiksel iterasyonlan en aza indirgeyen genetik algoritma metodunun geçerliliği ve diğer yöntemlere olan üstünlükleri ortaya konulmuştur. Genetik algoritmanın her seferinde ele alınan örnek enerji dağıtım sistemini çözüme yakınsattığı belirlenerek, yeniden yapılandırma probleminin çözümünde genetik algoritmaların başarılı olduğu kanıtlanmıştır.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Enerji dağıtım sistemleri; Yeniden yapılandırma problemi; Rezistif hat; Genetik algoritmalar