Hidroforların ve hidrofor sistemlerinin incelenmesi - Odabaşı, Atilla (My University, 1996)
Su ihtiyacı çoğunlukla nehirlerden, göllerden ve barajlardan karşılanır. Özellikle tarım ve hayvancılığın yoğun olduğu bölgelerde yeraltı su kaynaklarından da faydalanılır. Evlerde kullanılan bulaşık makinaları, şofben ve batarya gibi su ile çalışan makinalar, sulama amaçlı kuyulardan çekilecek sular ve endrüstriyel alanda kullanılan çoğu ekipmanlar, bir su kaynağına bağlı olarak ancak sürekli su basıncı sağlandığında düzenli olarak çalışabilir. Su kaynağından basıncın düzenli olarak korunamadığı durumlarda hidroforlar kullanılır. Genel olarak hiroforları altı kısımda inceleyebiliriz: 1 - Piston Pompalı Hidroforlar, 2 - Kompresörlü Hiroforlar, 3 - Değişken Devirli Hidroforlar, 4 - Sınırlı Kapasiteli Sabit Hızlı Çoklu Hidrofor Sistemleri, 5 - Tanksız, Sabit Hızlı Çoklu Hidrofor Sistemleri, 6 - Paket Tipi Hiroforlar Piston pompalı hidroforlar ile kompresörlü hidroforların, diğer tip hidroforlara göre bazı üstünlükleri olmasına rağmen son yıllarda diğer tip hidroforların kullanımı yaygınlaşmış ve ilk iki tip hirdoforların kullanımı günümüzde azalmıştır. Hidrofor sistemleri için hangi tip hidrofor olursa olsun, istenilen sistem basıncı ile akım miktarının tam olarak dizayn edilen şartlarda korumak zorundadır. VIHidrofor sisteminin uygun biçimde boyutlandırılması, mevcut dizayn bilgilerinin doğruluğuna bağlıdır. Bugüne kadarki uygulamalardan, hidroforlardaki yetersizliğin en önemli sebebinin boyutlandırma bilgilerindeki eksiklikler ve yanlışlıklardır. Bunun için hidrofor seçiminde eldeki bilgilerin doğruluğuna dikkat etmek gereklidir. Hirofor tipi belirlemede başlıca faktörler debi, basınç şartlan, maksimum su kullanım dilimi ve binanın yerleşim tipidir. Hidroforlar için yapılacak optimum seçim, pompaların bakım ihtiyacını ve toplam enerji tüketimini en düşük seviyede tutulmasını sağlayacaktır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Hidrofor sistemleri; Hidrofor seçimi yerleştirilmesi; Hidrofor yardımcı elemanları