Turizm işlevinin yoğunluk kazandığı kentlerde açık alan oluşumu, kullanımı ve Alanya örneği - Soyak, Cemil (My University, 2002)
Tez konusunda örnek teşkil eden Alanya'da kentleşme olgusu 1970'li yıllarda hız kazanmıştır. Bu olgu 1980'li yıllarda turizmin de kentleşmeyi zorlayıcı etkileriyle ivme kazanmıştır. Ülkemizdeki tarihi ve doğal güzelliklere sahip Alanya gibi birçok bölge turizmin kontrolsüz gelişiminden kaynaklanan etkilerden dolayı çevresel ve kentsel bozulmalara uğramıştır. Tez doğrultusunda kentleşme ve turizm olgusunun sosyal, fiziksel ve ekonomik yönden kentin kalkınmasında önemli rol oynadığından bahsedilmektedir. Turizm işlevinin yoğun olduğu Alanya gibi kentlerde, bu işlevin geçerliliğini yitirmemesi için kent planlamasında kentli ve turist için gerekli açık alanların planlama ilkelerinden bahsedilmektedir. Bu açık alanların Alanya genelinde ele alınacak alt birimleri tespit edilmiş ve bu alt birimlerin kuramsal çalışmaları yapılmıştır. Tezin daha detaylı alt bölümlerinden şu şekilde bahsedilebilir, Tezin birinci bölümünde, tez çalışmasının amacı,kapsamı ve yöntemi belirtilmiştir. İkinci bölümde, turizm olgusunun kentsel gelişim üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, büyük turizm hedefleri olan kentlerdeki kentsel açık alan kavramına değinilmiştir. Bu bölümde Alanya örneğinde incelenecek açık alan birimlerinden meydanlar, parklar ve yeşil alanlar, caddeler, kıyı kullanımı ve konut yakın çevresi açık alan kullanımı ile ilgili tasarım kriterleri, kavramsal yaklaşımlar ele alınmıştır. Ayrıca yurtdışı örnekleriyle birlikte açık alanların kentlere ekolojik yönden etkileri alt başlıkları incelenmiştir. Dördüncü bölümde, Alanya kentinin tarihsel gelişim süreci ile fiziki ve sosyo-ekonomik yapısı ele alınmıştır. Ayrıca Alanya'da turizmin gelişimi ve kente etkileri ortaya konmuştur. Bu bölümde son olarak turizm ve kentleşmeden kaynaklanan Alanya kentindeki mevcut sorunlar tespit edilmiştir. Beşinci bölümde, Alanya kentinde açık alanlar ile ilgili tespit edilen sorunlara ilişkin çözüm önerileri belirtilmiştir. Altıncı bölümde ise araştırmanın sonuç ve değerlendirmesi yer almaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Turizm; Kentsel açık alanlar; Alanya