Güvenli deniz işletmeciliği ile tedarik zinciri güvenlik yönetimi sistemi arasindaki ilişkinin analizi - Abbasoğlu, Uğur (My University, 2010)
IMO meydana gelen birçok ciddi deniz kazasının insan hatasından dolayı meydana geldiğini tespit etmesini müteakip, tüm üye ülkelerin zorunlu olarak uyması gereken ISM Kodu uygulamaya almıştır. Bu kod gemilerde ve karada çalışan tüm personel için sağlık ve emniyetli çalışma koşulları sağlamak, milli ve uluslararası kurallara ve ilgili standart ve tüzüklere uygun, emniyetli ve deniz kirliliğine mahal vermeyecek çalışma şartlarını muhafaza etmek için oluşturmuştur ve bu koda uyum zorunludur.ISPS kod ise deniz yoluyla olabilecek güvenlik tehditlerinin önlenmesi ve karşı tedbirlerin geliştirilmesi için, uluslararası sefer yapan gemi ve bu gemilere hizmet veren liman tesislerine yönelik olarak oluşturulmuş ve uyumluluk zorunlu hale getirilmiştir. Kod'un amacı, güvenlik tehditlerini tespit etmek/ değerlendirmek ve uluslararası ticarette kullanılan gemileri ve liman tesislerini etkileyen güvenlik tehditlerini önleyici önlemler almak amacı ile Taraf Devletler, Devlet kuruluşları, yerel makamlar, denizcilik ve liman endüstrileri arasındaki işbirliğini kapsayan uluslararası bir yapı tesis etmek, denizde güvenliği temin etmek için ilgili görev ve sorumlulukları ulusal ve uluslararası seviyede belirlemek, güvenlikle ilgili bilgilerin erken ve etkin bir şekilde toplanmasını ve alışverişini temin etmek, değişen güvenlik seviyelerine uygun hareket edebilmeyi sağlayan plan ve işlemlere sahip olabilmek amacı ile, güvenlik değerlendirmeleri için bir metodoloji sağlamak ve uygun deniz güvenlik önlemlerinin yerinde olduğunun güvencesini sağlamaktır.ISO 28000 Tedarik Zinciri için Güvenlik Yönetimi Sistemi Standardına, tedarik zinciri güvenlik risklerinin yönetilmesi ve zamanımızın değişken ortamında tedarik sürekliliğine destek sağlaması amacıyla oluşturulmuş bir yönetim sistemi standardı olarak bakılabilir.Hazırlanan bu tezde ISM, ISPS kod, ISO 28000 ilişkisi analiz edilerek, ISPS Kod sektörde bir gemi uygulaması üzerinde detaylı olarak örneklendirilmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: ISM kod; Gemi güvenlik planı; Liman tesisi; Acil durum planı; Güvenlik