Rüzgar enerjisi türbin sistemleri için gerçek zamanlı dinamik analiz simülatörü gercekleştirilmesi - Şipar, Enver (My University, 2011)
Rüzgar enerjisi, fosil yakıt kullanımına ihtiyaç duymadığından çevre dostu bir enerjibiçimidir. Rüzgar türbinlerinin, termik santraller yada dizel santraller gibi emisyonlarıbulunmamaktadır. Bu türden emisyonlar asit yağmurları ve küresel ısınmayıgerçekleştiren sera etkisine neden olmaktadır. Rüzgar enerjisinin en önemli özelliği,yenilenebilir enerji kaynağı olmasıdır. Bundan dolayı fosil yakıtlar gibi tükenmesi sözkonusu değildir.Rüzgar, günümüz yenilenebilir enerji kaynakları arasında en ekonomik çözüm olsa da,hali hazırda üretilen elektrik enerjisi ile rekabeti çok zordur. Ancak çok yüksek hızda,sürekli rüzgar alan bölgelerde kurulması rekabet gücünü artırmaktadır. Kurulummaliyetleri çok fazla olsa da, bakım ve işletme giderleri çok azdır.Rüzgarın süreksizliği büyük bir problemdir. Bu yüzden şebeke ile bağımsız çalışması,kesintilere ve dalgalanmalara neden olmaktadır. Genel olarak kararsız bir enerjikaynağıdır. Günümüzde güç elektroniği uygulamalarının gelişimi ve ilerlemesi ile buproblemler azalmaktadır. Çift yönlü dönüştürücüler sayesinde değişken rüzgarhızlarında da sabit gerilim ve frekansta çıkış verilebilmektedir.Yapılan bu tez çalışması kapsamında, öncelikli olarak rüzgar enerji sistemleri, elektrikmakineleri ve güç elektroniği incelenmiş ve tüm sistemi kapsayan matematiksel modelortaya çıkartılmıştır. Bu matematiksel model ile bilgisayar üzerinde çalışan simülatörprogramı ile türbine ve çevreye ait veri toplama kartı yapılmıştır.Anahtar Kelimeler: Rüzgar enerji sistemleri, Matematiksel model, Simülatör, Devre
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Rüzgar enerji sistemleri; Rüzgar enerji santralleri; Rüzgar türbinleri; Jeneratör; Res enerji dönüşümü