Entegre kurumsal performans değerlemesinde çoklu sermaye temelli bir model önerisi: Bankacılık sektörü uygulaması - Mutlu-Yıldırım, Filiz (My University, 2020)
Bu çalışmanın temel amacı, entegre kurumsal performansı değerlemeye yönelik çoklu sermaye temelli bir model önerisi geliştirmektir. Çalışma, Uluslararası Entegre Raporlama Çerçevesi'nde tanımlanan sermaye ögelerine yönetişim sermayesini ekleyerek yeni bir boyut kazandırması yönüyle özgünlük taşımaktadır. Çalışmanın öne çıkan bir diğer özgün yanı ise finansal göstergelerin yanı sıra finansal olmayanlar için de doğrudan nicel verileri esas alarak entegre kurumsal performans değerlemesine yönelik yedi boyutlu analitik bir yaklaşım sunmasıdır. BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde işlem gören mevduat bankalarının 2014-2017 yılları arasındaki verilerinin temel alındığı bu çalışmada, ilk olarak yönetişim sermayesini de içeren çoklu sermaye ögelerini temsil eden göstergeler İçerik Analizi yöntemiyle belirlenmiştir. İkinci aşamada, Entropi yöntemiyle tüm göstergeler bankacılık sektörü örneğinde ağırlıklandırılmıştır. Ardından, TOPSIS ve Gri İlişkisel Analiz yöntemleri kullanılarak kurumsal performans değerlemesi gerçekleştirilmiştir. Son aşamada, elde edilen performans puanları ile hisse başına kazanç değerleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Analizler sonucunda, fikri sermaye ögesinin entegre kurumsal performans modeli değerlemesinde en fazla ağırlığa sahip öge olduğu saptanmış ve TOPSIS yöntemiyle elde edilen entegre kurumsal performans puanları ile hisse başına kazanç değerleri arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışma, uygulamada ve literatürde öne çıkan temsil gücü yüksek göstergeleri belirlemesi açısından bir kılavuz niteliğindedir. Geliştirilen modelin, kurumların performanslarının ölçümü ile değer yaratma süreçlerinin karşılaştırılabilmesine olanak sağlaması yoluyla yatırımcılar başta olmak üzere tüm paydaşların kararlarını desteklemesi beklenmektedir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020
Keywords: Entegre kurumsal performans; Entegre raporlama; Çoklu sermaye ögeleri; Gri ilişkisel analizi; Pearson korelasyon katsayısı