Mimari tasarımda geleneksel ve gelişmiş ahşap strüktür elemanlarının rolü - Sevimli, Sinan (My University, 2003)
Günümüz teknolojisinin ürünleri, hayatımızın her alanında yararlı olmaktadır. Doğa, canlılara çeşitli şekillerde etkilerini verdiği gibi, çözüm olanaklarım da bilimin ve insanlığın önüne sunmaktadır. Bu durumda önemli olan, çözümün doğru yerde bulunarak uygulanmasıdır. Mimar, fiziksel çevre tasarımında, barınma, korunma, yaşama, vs. eylemlerini sağlayan yapıların, fonksiyonel, konstrüktif ve estetik problemlerini çözümlemek durumundadır. Bu çalışma, tasarım sürecinde karşılaşılan problemlerden biri olan yapı malzemesi seçimine yardımcı olacaktır. Araştırmanın ana konusu ağaçtan elde edilen ahşabın çeşitli teknikler kullanılarak birleştirilmesi sonucu yapılarda konstrüksiyon ve strüktür malzemesi olarak kullanılmasıdır. Çalışmanın birinci bölümünde Amaç, Kapsam ve Yöntem anlatılmıştır. İkinci bölümde, ağacın anatomik, mikroskobik, kimyasal ve mekanik yapısı incelenerek, ağaç sınıflandırılmıştır. Ağacın sınıflandırılmasında açıklanan ağaç gruplarının renk, doku, vs. gibi ayırdedici özelliklerine değinilerek ağaç ve ağacın yapısındaki kusurlar tanımlanmıştır. Üçüncü bölümde, ağacın ahşap elemanlara dönüşümünün tarihsel süreci Türkiye ve Dünyadan örnekler ile anlatılmıştır. Ahşap malzemenin çeşitli üretim ve işleme metotları ile ahşap kullanımında yangın dayanımı ve ön koruma işlemleri açıklanmıştır. İhtiyaca göre biçilmiş ve ön koruması yapılmış ahşabın çeşitli kullanım alanları anlatılmıştır. Dördüncü bölümde, endüstri devrimiyle beraber bulunan birleşim malzemeleri incelenmiş olup, ahşabın endüstriyel olarak birleştirilmesi anlatılmıştır. Endüstri ürünü olan tutkal türleri ve özellikleri açıklanarak, ahşabın çeşitli kullanımları tanıtılmıştır. Tabakalanmış ahşap düşüncesinin kaynağı olan kontrplâk malzeme açıklanmış, tabakalı tutkallı ahşap yapı teknolojisi ve yapı sistemleri çizimli ve resimli örnekler ile tanımlanmıştır. Beşinci bölümde, birleştirilerek kullanılan ahşabın statik olarak incelenmesinde, özellikle malzemenin deprem dayanımı açıklanmış olup, yapı konstrüksiyonu için uygun ağaç türünün seçiminde dikkat edilecek kriterler ve birleştirilmiş ahşap yapı elemanları ile oluşturulmuş yapı sistemlerinin mimari tasarımda sağladığı çözüm olanakları ile avantaj ve dezavantajları çizimli ve resimli örnekler yardımıyla açıklanmıştır. Altıncı bölümde, araştırmada elde edilen bilgilere dayanılarak sonuçlar açıklanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Ahşap; Endüstri; Tabakalı tutkallı ahşap; Gelişmiş ahşap strüktürleri