Taşıyıcı elemanlarda mukavemetin artırılması için kesit araştırılması ve betonun çekme gerilmesinin hesaba dahil edilmesi - Çelebi, Eren (My University, 2005)
Bu tez çalışmasında, alanları birbirine eşit farklı dikdörtgen kesitlerin mukavemet momentlerini kıyaslayarak, en elverişli kesit bulunması araştırılmıştır. Kare, ince çıkıntılı dikdörtgen ve dairenin uçlarından kesilmeleri ile daha fazla burulma momenti aktardıkları görülmüştür. Eşit mukavemetli kiriş kesitleri ile de ne kadar tasarruf sağlandığı araştırılmıştır. Yine üniform mukavemet sağlanarak malzemeden sağlanan tasarruf incelenmiştir. Plastik esaslı yapı malzemelerin kullanımı, polimer çubukların ve perlit kullanımının avantajları belirtilmiştir. Ayrıca kırk katlı bir betonarme binanın, perdeli ve kolon-kiriş sistemli çözümleri yapılarak karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, betonun çekme gerilmesinin hesaba dahil edilmesi ile kırk katlı bir binada ne kadar donatı azalması olduğu gösterilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Mukavemet momenti; Betonun çekme gerilmesi; Birleşik kirişler