Görsel etki analizinde simulasyonun kullanımı - Güner, Ateş (My University, 1999)
Son yıllarda, teknolojik olanaklarla artan iletişimde, görselliğin yaygın olarak kullanıldığı gözlenmektedir. Oluşan görsel zenginlik ve buna olan ilgi, görsel etkileri inceleme ve analiz etme konularında daha hassas olunmasına sebep olmaktadır. Mimarlık alanında fikir ifadesi, görsel iletişimle sağlandığı için mimari ve kentsel tasarım konularında görsel etki analizi ve değerlendirme çalışmaları, artan ilgiyle doğru orantılı olarak önem kazanmaktadır. Görsel etki analizleri, görüntü çerçevelerinin olumlu ya da olumsuz özelliklerini incelemek için yapılmaktadır. Bu analizlerin yapılması ve ifade edilmesi için en anlaşılır ve etkileyici yöntemin görsel simulasyonlar olduğu gözlenmiştir. Teknolojik gelişimin, simulasyon çeşitlerini arttırdığı, böylece dijital ortamda bilgisayar teknolojisinin kullanımı ile oluşan hareketli, ses, ışık, gölge gibi elemanları da kullanan görüntüler yaratıldığı saptanmıştır. Bu gözlemler doğrultusunda 'görsel etki analizlerinde simulasyonun rolü' konusu incelenmiştir.. Giriş bölümünün ardından gelen ikinci bölümde, tezde kullanılan kavramların açıklaması yapılmıştır. Görsel iletişimin mimari alandaki önemi ve görüntü çerçevelerinin değerlendirme kriterleri açıklanmış, bunların görsel algılanması incelenmiştir.. Üçüncü bölümde, görüntü karelerinin olumlu ya da olumsuz görünüşlerinin saptanıp bunun arttırma ya da azaltmanın, görsel analiz çalışmaları sonucunda karar verildiği anlatılmıştır.. Dördüncü ve beşinci bölümlerde, mimari fikir ifadesini sağlayan simulasyonun, düşünülen tasarım ve düzenleme çalışmalarının görsel etkilerini önceden anlaşılmasını sağladığı anlatılmış ve birçok simulasyon örneğine yer verilmiştir.. Altıncı bölümde, simulasyonun üretilme süreci şemayla açıklanmıştır. Simulasyonun dijital, fiziki yüzey, hologram ve maket olmak üzere dört ortamda oluşturulduğu ve bu ortamlardaki simulasyon çeşitleri özellikleriyle anlatılmıştır.. Yedinci ve sekizinci bölümlerde, simulasyon la rın içerdikleri bilgiyi net, doğru ve inandırıcı olarak hedef kitleye ulaştırabilmesi için barındırması gereken özellikler anlatılmıştır. Simulayon ortamlarının seçiminde personel, ekipman, zaman v.b. gibi özelliklerin göz önünde bulundurulması gerektiği açıklanmıştır. Görsel etki analizinde, simulasyonun rolü, görsel kargaşa ve bozulmadan arınmış çevreler yaratmak için, bu çevreleri gerçek manzaraya ve düşünülen tasarımlara en benzer şekilde oluşturarak, etkileri önceden görebilmektir. Ayrıca, bu bilincin geliştiği ülkelerde hazırlanan simulasyon alternatiflerinin halkın beğenisine ve oylamasına sunularak, toplumsal beğeniyi daha çok yansıtan bir çevre yaratıldığı gözlemlenmiştir. Simulasyon çeşitlerinin incelenmesi sonucunda:. Bilgisayar teknolojisindeki yeni değişikliklerle, anlaşıhrhğı yüksek ve insanlar tarafından daha çok ilgi gören ifade tekniklerinin ortaya çıktığı,. Artan görsel iletişim kullanımının, hedef kitlenin yani alıcının beklentilerini yükselttiği,. Bu değişim sonucunda alıcı kitleyi etkileyebilmek için simulasyon la rda, geleneksel yöntemlerden çok bilgisayar ortamının tercih edildiği,. Geleneksel yöntemlerin de ucuz ve yaygın kullanımından dolayı tercih edilebildiği gözlenmiştir. IX
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Görsel etki analizi; Görsel analiz; Simulasyon; Simulasyonun mimari kullanımı