Üç açıklıklı betonarme dikdörtgen kesitli kirişlerde guse yapımının çekme donatısı toplamına etkisi - Altun, Fatih (My University, 1994)
Doğada kısıtlı miktarlarda bulunan hammadde, insanoğlu tarafından sürekli olarak tüketilmektedir. Tüketimde ekonomi gözetilmediği taktirde israf önlenemez, ve gelecek nesillere miras bırakılmadığı için bir toplumsal görev daha yerine getirilememiş olunur. Her hangi bir mühendislik yapısında kullanılacak donatı miktarının ©n uygun ve en ekonomik olarak geçilmesi gereği açıktır. Köprülerde de guse yapımının donatı miktarı üzerindeki etkisinin, ihmal edilemeyecek düzeyde olması düşüncesinden hareketle , guse parametrelerinin ne mertebede olmasının, araştırılması muhtemelen projeci ve yapımcıların ilgisini çekecektir. Bu düşünceden hareketle, bu çalışmada , " Üç Açıklıklı Betonarme Dikdörtgen Kesitli kirişlerde Guse Yapımının Çekme Donatısı Toplamına Etkisi B incelenmiştir. Bu kapsamda guseli ve gusesiz sürekli kirişlerde Moment Tesir Çizgisi yardımıyla donatı hesabı yapılmıştır. Tesir Çizgilerinin hesabı , önce Sabit Atalet Momentli Sürekli Kirişler bir başka değişle gusesiz kirişler için sonra da Değişken Atalet Momentti Sürekli Kirişler yine bir başka değişle guseli kirişler için yapılmıştır. Model olarak Üç Açıklıklı Sürekli bir kiriş ele alınmış ve Tesir çizgileri bu Üç Açıkılıklı Sürekli Kirişin, Birinci ve İkinci Açıklık Ortası ile Ara Mesnetleri, için iade edilmiştir. Hesaplanan Tesir Çinileri yardanı ile Zaii Yük ( g ) ve Hareketli Yük ( q ), kirişe yüklenerek seçilen betonarme dikdörtgen kesite etkiyen Nihai ( ^Sonuç ) Momentler bulunmuştur. Bu hesaplamalar, üç ana bölümde sunulmuştur. Giriş bölümünde Amaç, Kapsam ve Yöntemler belirlenmiştir. İkinci Bölümde , Önce Sabit Atalet Momentîi ( gusesiz ) kirişlerde Tesir Çizgileri ordinatları literatürde bilinen yöntemlerle hesaplanırken, Değişken Atalet Momentti Sürekli ( guseti ) kirişlere. ait Tetir Çizgileri ordinatları guse boyuna ait ( X ) oranı ile guse yüksekliği değişimini veren ( haJh1t ) parametrelerin© göre Kinematik ve Gezici Birim Yük Yöntemi ile hesaplanarak sunulmuştur. Her iki kiriş durumunda daTesir Çinilerine ait ordinatlar belirlenen noktalar için hesaplanmış ve genel olması bakımından (L,) kiriş açıklığına bağlı olarak verilmiştir. Üçüncü Bölümde , önce Sabit Atalet Momentli ( guşesiz ) Sürekli kirişlerde belirli bir Kiriş açıklığına bağlı olarak Zati Yük ( g ) ve Hareketli Yük ( q ) yardımıyla maksimum zorlanmayı verecek şekilde yükleme yapılarak sonuç momentler bulunmuştur. Bu momentler yardımıyla donatı hesabı yapılarak gusesiz sistemde seçilen değişik kesitler için donatı değişimi incelenmiştir. Sonra Değişken Atalet Momentli ( guseîi ) kirişlerde ise belirli bir ( %, ) ve ( rt^/h^ ) parametresine sahip guse dikkate alınarak Zati Yük ( g ) ve Hareketli Yük ( q ) için Tesir Çizgilerine yükleme yapılarak belirlenen noktalar için maksimum sonuç momentler bulunmuştur. Bu momentler yardımıyla sırasıyla A. = 0.50, 0.40, 0.30, 0.20 ve \Jh0 = 2.00, 1.75, 1.50, 1.25 için donatı hesabına geçilmiştir. Donatı değerleri birinci ve ikinci açıklık ortası ile ara mesnette elde edilerek toplam donatı alanı A^ bulunmuş ve sürekli kiriş üzerindeki donatı değişimi bu A^ değerine göre incelenmiştir. Sonuç Bölümde ise , önce, betonarmeden bilindiği üzere belirli bir kesite kadar donatı miktarı momentte oluşan artma miktarına bağı olarak artış gösterdiği ve kesit büyüdükçe donatı miktarındaki artma oranı, küçük kesitlere nazaran azalan bir değerde olduğu hususları üzerinde durulmuş sonra bu çalışmanın amacı doğrultusunda bilinen bu dimim ile gusenin etkisi karşılaşılmıştır. Karşılaştırmada üç açıklıktı guseîi sürekli bir kiriş için açıklıklar eşit alındığı takdirde guseye ait A, = 0.20 ve hjn/h^ ~ 1.75 değerleri için A^ toplam donatı alam optimum ( =minimum ) değerde olduğu bulunmuştur. Hareketli yüklerde ise, yük değeri azaldıkça sonuç momentlerde azalmakta ve Agj. toplam donatı miktarı A = 0.20 ve h^/h,, = 1.50 'de minimum değerde çıkmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994
Keywords: Tesir çizgisinin tayini için yöntemler; Sürekli kiriş sisteminin kinematik ve gezici birim yük yöntemi yardımı ile çözülmesi