Göç ve kentleşme: Digorlu pazarcılar örneği - Çelebi, Ömer (My University, 2016)
Bu çalışmanın amacı İstanbul'un Anadolu yakasındaki pazarcıların önemli bir bölümünün Digorlu olmasının sebepleri ve pazarların İstanbul açısından önemi ve dönüşümünü açıklamaktır. Digorlu pazarcılar üzerine yapılan bu çalışma ile günümüz kentinin göçmenlik ve kentlilik olguları bağlamında dönüşümünü etkileyen dinamikler ve süreçler; pazar nezdinde gerçekleştirilen saha çalışmasından elde edilen veriler doğrultusunda ortaya konmaya çalışılmaktadır. Bu amaç doğrultusunda tez Digorluların pazara nasıl giriş yaptıklarına ve pazarda nasıl yoğunlaştıklarına bakmaya odaklanmıştır. Bu sorulara bakılırken, kent ile Pazar arasında kurulan ilişki ile, pazarcıların göç ettikleri bölge ve dönem itibari ile diğer Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden göç eden insanlarla hangi yönden ayrıştıklarına bakılmıştır. Pazarcıların kent ile kurdukları ilişkinin dönüşümü, ve göçün biçimi arasındaki ilişkiye dair cevaplar aranmıştır. Çalışmada göç ve kent olguları usu açıklanmaya çalışılmış, ve bu olguların kuramsal olarak nasıl tarif edildiği ve dönüştüğü gösterilmeye çalışılmıştır. Kentleşme ve göç arasındaki ilişki gösterilmeye çalışılmıştır. Kentliliğe dair modernist ve post- modernist yaklaşımlar üzerine tartışma yapılarak pazarcıların kentlileşmesi tanımlanmaya çalışılmıştır. Bunlara ek olarak kentin mutenalaştırılması sonucunda pazarların yeni konumları tartışılmıştır. Digorluların İstanbul'da kurdukları ilişki ağlarına bakmadan evvel tarihsel olarak birbirleriyle nasıl ilişkilendiklerine bakılmış, pazarda Digorluların baskın bir şekilde var olma sebeplerine cevaplar bulunmuştur. pazarcıların kentleşmesini ve göçünü temel olarak etkileyen faktörler açıklanmaya çalışılmıştır. Bu tez İstanbul gibi hareketliliğin çok fazla olduğu kentte göçün sürekliliği ve ilişki ağları ile emek yoğun sektördeki insanların var olmasına ve devamlılık getirmesini açıklamaktadır.Bu bağlamda sosyal ilişkiler ağı ile kentte bir iş kolunda yoğunluklu olarak var olabilen pazarcıların göçünün etkisi vurgulanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2016
Keywords: Göç; Kent; Kentleşme-kentlilik; Digor; Pazar; Zorunlu göçler; Soylulaştırma; Kentsel dönüşüm