Akrif karbon ve iyon değiştiriciler kullanılarak sudan fenol giderilmesi - Ganbold, Batchimeg (My University, 2005)
Karbon kökenli her maddeden üretilebilen aktif karbon, geniş iç yüzey alanına ve farklı çaplardaki gözenek yapısına sahip olduğundan gaz ve sıvı fazdaki organik ve inorganik maddeleri adsorplama kapasitesi fazladır. Bundan dolayı aktif karbonlar evsel ve endüstriyel atıkların içerdiği organik ve inorganik kirleticilerin gideriminde kullanılmaktadır. Fenol patlayıcı maddelerde, farmasötik ürünlerin boyar maddelerinde, emülgatörlerde, yumuşatıcılarda, plastik maddelerde ve fenolik reçinelerde geniş bir kullanım alanı olan bileşiktir. Bu çalışmada, CPG-LF kod nolu ticari aktif karbon, meyve suyu fabrikalarının atığı olan vişne çekirdeklerinden üretilen aktif karbonun çinkoklorür ve KOH aktivasyonu kullanılarak aktive edilmiş formları ve MN200 ve XAD-2 polimerik adsorbanlar kullanılarak sulu çözeltiden fenol giderimi çalışılmıştır. Yapılan deneylerde pH ve başlangıç adsorbent konsantrasyonundaki değişimin adsorpsiyona etkileri gözlenmiştir. Kesikli gerçekleştirilen sorpsiyon deneylerinde farklı yöntem ve sürelerde aktive edilen adsorbanların fenol tutma kapasiteleri belirlenmiş, Langmuir ve Freundlich izotermlerine uygunluğu izlenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Fenol hakkında genel bilgi; Fenolik atıkların giderilmesi; pH titrasyonu; Adsorpsiyon; Aktif karbon; Fenol giderimi; Polimerik adsorban