Anilin ve nitrobenzen karışımının yüksek dereceli türev spektroskopisi ile simultane tayini - Avuncan, Benşen (My University, 1993)
Bu çalışma yüzey sularında kirletici olarak bulunan Anilin ve Nitrobenzen'in eser miktarda ve birlikte bulunması halinde ön ayırmaya gerek kalmaksızın hızlı ve doğru bir şekilde türev spektroskopi yöntemi ile tayin edilmesini hedef almaktadır. Çalışmanın ilk aşamasında Anilin ve Nitrobenzen'in sularda düşük konsantrasyonlarda tek ya da bir arada bulunması halin de türev spektrumlarmm yardımıyla tespit edilme yöntemleri araştırılmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında Anilin ve Nitrobenzen'in birlikte, musluk sularında interferans bulunması halinde saptanması araştırılmıştır. Kullanılan yöntemde her iki bileşiğin de birinci, ikinci ve üçüncü derece türev spektrumları alınarak birinci derece türev spektrumunda 258.9 nm ' de Nitrobenzen'in, ikinci derece türev spektrumunda 233.7 nm'de Anilin 'in tayin edilebileceği saptanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993
Keywords: Anilin; Anilin ve nitrobenzen karışım; Ultraviyole görünür bölge