Mikroklimanın yapı ve çevresinin tasarımına etkileri - Akyel, Didem (My University, 2007)
`Mikroklimanın Yapı ve Çevresinin Tasarımına Etkileri' konulu bu çalıma yapı tasarımında mikroklima ile ilgili özelliklerin ortaya konmasını ve bu özelliklerin tasarıma etkilerinin irdelenmesini amaçlamaktadır. Mikroklima ile ilgili etmenlerden kontrol edilebilir olma özelliği nedeniyle güne ve rüzgar bu çalıma kapsamında öne çıkarılmış buna karılık kontrol edilmesi daha zor olan nem ve benzeri gibi özelliklere çalıma kapsamı dışında tutulmuştur.Yöntem olarak konu ile genel literatür aratırması dışında birbirinden farklı özellikler içeren 3 örnek incelenmiş ve bunlarla ilgili mikroklimatik yaklaşımlar belirlenmiştir. Çalışma 6 bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm çalışmanın ana hatlarının ortaya kodunu giriş bölümüdür. kinci bölüm yapı ve çevresi ile ilgili genel tanım ve kavramlar ile yapı-çevre ilikisini ele almaktadır. Üçüncü bölümün konusu klima tanım, tarihçe ve çeşitleridir. Mikroklima etkenleri ve kontrolü adı altındaki dördüncü bölüm mikroklima kontrolü açısından güne ve rüzgar etkilerini incelemektedir. Beşinci bölümde mikroklimanın yapı ve çevresine etkileri 3 örnek proje üzerinde araştırılmaktadır. Son bölüm sonuç ve önerilere ayrılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Mikroklima; Mikroklima tasarımı