Deprem etkisi altında dolgu duvarların betonarme çerçeve yapılar üzerindeki etkisi - Kızıloğlu, Mehmet Yüksel (My University, 2006)
Yapı yüklerinin ve yapı dinamik karakteristik değerlerinin değişiminde en önemli etki dolgu duvarlardır. Yapı hesaplarında dolgu duvarlar yapısal eleman olarak göz önüne alınmayarak, yapıların deprem yüklerine göre hesabında ihmal edilmektedirler. Dolgu duvarların hesaplarda ihmal edilmesinin veya dikkate alınmamasının sebebi, dolgu duvar katlarının yatay rijitliğe etkisinin ispatlanmış, geçerli bir model olmaması ve önerilen modellerin hesap güçlüğüdür. Bununla birlikte bina hesaplarında yalnız çerçeveden oluşan yapının periyodunun mu, yoksa dolgu duvarlarla rijitlendirilmiş yapının periyodunun mu alınması gerektiği de önemli bir sorundur. Çünkü depremin başlangıcında dolgu duvarlarında etkin olduğu rijitlik oldukça yüksek, periyotlar ise son derece azdır. Deprem etkisi boyunca dolgu duvarların çatlaması ve devre dışı kalması sonucunda yapının periyodu çerçevelerden oluşan yapının periyoduna oluşacaktır. Dolayısıyla son durumdaki periyot klasik deprem hesaplarında bulunan periyotlara ulaşacaktır. Bu çalışmada, dolgu duvarların yapıya etkisi, kütle ve rijitlik artışı ile periyot azalmasına katkısı irdelenecektir. Diğer yandan Deprem Yönetmeliği'nde verilen periyot hesapları ile dolgu duvarlarının da katkısı dikkate alınarak bulunan periyot hesapları örnekler üzerinde sınanacaktır. Çalışmanın 1. Bölümü'nde, tezin amacı ve konu ile ilgili yapılan çalışmalardan, 2. bölümünde dolgu duvarların çerçeveye ve yapıya etkilerinden, 3. bölümünde dolgu duvarlı yapıların serbest titreşim periyotları ve modellenmesinden, 4. bölümünde doğrusal olmayan statik çözümleme yönteminden (statik itme çözümlemesi) 5. bölümünde dolgu duvarlı yapıların modellenmesi ve analiz örneklerinden, 6. bölümünde sonuçların değerlendirilmesinden bahsedilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Dolgu duvarların çerçeveye ve yapıya etkileri; Dolgu duvarlarının Yapı periyotlarına etkisi; Yapı kapasitesinin statik itme çözümlemesi ile belirlenmesi