İstanbul'da 2000 yılı sonrası gelişen yeni konut alanlarının değerlendirilmesi - Yalvaç, Melda (My University, 2008)
"İstanbul'da 2000 Yılı Sonrası Gelişen Yeni Konut Alanlarının Değerlendirilmesi" adlı çalışmanın çıkış noktası, ülkemizde özellikle İstanbul'da sayıları hızla artan yeni konut alanlarının bölgesel olarak nerelerde yoğunlaştığı, talep edilen konut alanlarının fiziksel ve çevresel nitelikleri ve kullanıcı tercihleri bakımından incelenmesi olmuştur."Konut Ve Konut Alanı Gereksinimleri" başlıklı ikinci bölümde, gereksinme, konut alanı gereksinimi, konut ve toplu konut kavramlarının çeşitli kaynaklardaki tanımları ortaya koyulmuştur.Daha sonra Türkiye'deki tarihsel gelişimi Cumhuriyet Öncesi, 1923"1950 Dönemi, 1950"1980 Dönemi, 1980"2000 Dönemi ve 2000 Sonrası başlıkları altında incelenmiştir."İstanbul'da Konut Alanlarının Mekansal Dönüşümü" başlıklı dördüncü bölümde, İstanbul'un yaşadığı konut gelişimi de Türkiye'deki tarihsel gelişime paralel olarak dört ayrı başlık altında incelenmiştir."İstanbul'da Yeni Konut Alanları" başlıklı beşinci bölümde, İstanbul'daki korumalı yerleşmeler ve tipolojileri incelenip, 2000 yılı sonrası gelişen konut alanları tespit edilerek bir tablo oluşturulmuştur. Daha sonra bu tablodaki veriler grafik yöntemiyle değerlendirilerek rakamsal hale getirilmiştir. Bu araştırmada çeşitli gayrimenkul ilanlarından, konut alanlarının web sayfalarından, tanıtım broşürlerinden ve çeşitli süreli yayınlardan faydalanılmıştır. Tüm toplanan bu veriler ve gayrimenkul danışmanlarıyla yapılan görüşmeler sonucunda İstanbul'da talep edilen konut alanlarının fiziksel ve çevresel verileri daha detaylı olarak bir alt başlık altında incelenmiştir.Sonuç bölümünde, yapılan incelemeler ve görüşmeler sonucunda tercih edilen konut alanlarının kimler tarafından ve neden tercih edildiği ortaya koyulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: Gereksinme; Konut alanı; İstanbul