Piezoelektrik katmanlı öngerilmeli sistemlerde yüzey ve lamb dalgalarının dispersiyonu - Kurt, İlkay (My University, 2016)
Öngerilmeli piezoelektrik katman ve öngerilmeli yarıdüzlemden oluşan bir sistemde piezoelektriklik özelliğinin, piezoelektrik katmanın polarizasyon doğrultusunun ve sistem bileşenlerindeki öngerilmelerin yüzey dalgalarının dispersiyonuna etkileri araştırılmıştır. Ayrıca iki öngerilmeli piezoelektrik dış katman ve bir öngerilmeli metal dış katmandan oluşan sandviç plakta piezoelektriklik özelliğinin, öngerilmelerin ve katmanlar arasında ideal olmayan temas koşullarının simetrik ve asimetrik mod Lamb dalgalarının dispersiyonuna etkileri araştırılmıştır. Çalışmalar parçalı homojen cisim modeli çerçevesinde öngerilmeli ortamlarda üç boyutlu doğrusallaştırılmış elastik dalga teorisi ve doğrusal piezoelektriklik teorisi kullanılarak düzlem şekil değiştirme durumunda yapılmaktadır. Metal yarıdüzlem malzemesinin elastiklik bağıntıları üçüncü derece elastik sabitleri içeren Murnaghan potansiyeli ile verilmektedir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016
Keywords: Simetrik ve asimetrik mod; Lamb dalgaları; Yüzey dalgaları; Dalgaların dispersiyonu; Piezoelektrik malzeme; Sandviç plak; Öngerilme; Üçüncü derece Elastik sabitler