Profesyonel yaşamın orta dönemindeki kadınların kariyer geçişleri: Nitel bir araştırma - Göktürk, Sena (My University, 2019)
Günümüzde profesyonel kariyer sahibi olan kadınların iş dünyasındaki rolü ve sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Profesyonel iş kadınları orta yaş dönemlerine geldiklerinde, çeşitli sebeplerle kariyerlerini değiştirmeyi, bazı durumlarda da kendi işlerini kurmayı tercih etmektedir. Bu eğilimler sadece maaş aldıkları işlerinden fazlasını arayan, parasal ve dışsal ödüllerin ötesine geçmeyi amaçlayan çalışmaların peşinde koşan kadınların bulunduğunu göstermektedir. Bu çalışmada; profesyonel iş hayatında yer alan kadınların, kariyerlerinin orta dönemlerine geldikten sonra çalıştıkları mevcut alanın dışında farklı bir iş alanına geçiş yapmalarına sebep olan faktörler nitel araştırma yöntemi kullanılarak tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın amacı; kariyerlerinin orta döneminde kariyer geçişi yapan kadınların deneyimlerini anlamak ve onları geçiş yapmaya yönelten sebepleri keşfetmektir. Çalışma kapsamında; orta kariyer döneminde kariyer değişikliği yapmış olan 30-55 yaş aralığındaki 13 kadın ile derinlemesine mülakat tekniği kullanılarak yüz yüze görüşme yapılmıştır. Görüşmelerin önceliği ve değeri katılımcıların kariyer öykülerini kendi sözcükleriyle ifade etmeleridir. Araştırmanın metodolojisinde fenomenolojik desen kullanılmıştır. Analiz sonucunda çalışma kapsamındaki kadınların kariyerlerinin orta döneminde değişiklik yapmalarında; aile ve sosyal çevre etkisi, kariyer seçimi, kritik dönüm noktaları, iş tatmini, iş yaşam dengesi, kişi-iş uyumu ve sosyal çevre desteği temalarının etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte, kariyer geçişinin bir sonucu olarak kadınların geçiş süreçleri sonucunda olumlu bir dönüşüm ve kişisel doyum yaşadıkları görülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Keywords: Kariyer geçişi; Kariyer geçişi teorileri; Kadınlarda orta kariyer dönemi