Santrifüj pompalarda enerji verimliliği - Sarıgül, Abdülkadir (My University, 2010)
Bu çalışma Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Makineleri Yüksek Lisans Programı' nda Bitirme Tezi olarak yapılmıştır. Bu tez santrifüj pompalarda enerji verimliliğini ve enerji tasarrufunun önemini esas alan bir araştırma tezidir. Bu tez çalışmasında ilk olarak enerji verimliliğin öneminden, enerjiyi verimli kullanmamızın gereklerinden, kamuoyunun enerji verimliliğine yaklaşımından ve yasal mevzuatlardan bahsedilmiştir. Sonraki kısımlarda santrifüj pompaların tarihçesi, çalışma prensipleri, temel tipleri ve elemanlarına değinildikten sonra pompalar ile ilgili kavramlar ve hesapları anlatılmıştır. Asıl konumuza temel teşkil eden bu anlatımları müteakip pompa performansının ayarlanması için kullanılabilecek yöntemler tartışılmış, sayısal örneklemeler ile bu yöntemlerin birbirlerine üstünlükleri incelenmiştir. Pompa sistemi bir bütün olarak dikkate alınmış ve performans ayarı için değişken hız sürücülerin ve yüksek verimli motor kullanımının önemine ve sağlayacakları tasarrufa çeşitli örneklemeler ile detaylı bir şekilde değinilmiş, ömür boyu maliyet faktörleri incelenerek sağlanabilecek tasarruflar tartışılmış ve sonuçlar irdelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Enerji verimliliği; Santrifüj pompalar; Atık su pompaları; Basınç