Fotolvoltaik enerji ve taşıtlarda kullanımı - Ural, Eyüp Batu (My University, 2007)
Güneş enerjisinin gelişen teknoloji ve istenilen düzeyde performansın elde edilmesi sonucunda yakın gelecekte en çok kullanılan yenilenebilir enerji kaynaklarının basında olması beklenmektedir. Mevcut teknoloji ile dahi fotovoltaik enerjinin kullanılmasının kaçınılmaz olduğu alanlar mevcuttur ve bu çalışmada da öncelikle güneş enerjisi ve güneş enerjisi ile fotovoltaik enerji üretimi incelenmesi ile birlikte bu alanlara da değinilmiştir. Temel bir sistem ve bileşenleri göz önüne alınarak ihtiyaca göre çeşitli ekleme veya çıkarmalar ile muhtelif uygulamalar adapte edilebilecek bir sistemin geneli tanıtılmıştır. Fotovoltaik sistemin taşıtlarda kullanımına değinilmiş, böyle bir araçta bulunan çeşitli sistemlerde yaklaşımın nasıl olması gerektiği gösterilmiştir. 2005 Ağustos ayında Türkiye'de TÜBTAK tarafından düzenlenen güneş arabaları yarısına katılım sırasında elde edilen birikimler yansıtılarak bir güneş arabası hazırlanırken ortaya çıkması muhtemel sorunlara yoğunlaşıp bu sorunların nasıl çözüleceğine dair yaklaşımlar verilmiştir. Bir güneş arabası için çok değerli olan enerji kazanımının önemine ilaveten, doğru değerlerin elde edilebilmesi için kullanım şartlarındaki güneş hücresi performans değerlerinin hesabı yapılmıştır. Kullanım şartları olarak güneş ısınımı ve sıcaklığın güneş hücreleri üzerindeki etkisi çalışılmıştır Bu hesaplama sırasında karşılaşılan çok değişkenli transandant denklemlerin çözümünde Mathematica 5.1 adlı program kullanılmış olup gerekli program kodları da metin içerisinde verilmiştir. Bulunan değerler ile bu hesaplamaların yapılmadığı takdirde kullanılacak değerler karşılaştırılarak bu hesaplamanın getirisi değerlendirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Fotovoltaik ( FV ) enerji; Güneş hücresi; Güneş pili; Güneş hücresi verimi; Güneş pili verimi; Sıcaklık etkisi; Isınım etkisi; Pratikteki verim; Uygulamadaki verim